Mäed kasvavad seniarvatust palju kiiremini

06. juuni 2008, 11:08

Mäestike arengus võib esineda spurte, mil
nad kasvavad kõrgustesse keskmisest oluliselt kiiremini. Nii võib mäestik
kahekordistada oma kõrguse kõigest mõne miljoni aastaga, mis on geoloogias
suhteliselt lühike ajavahemik.

„Mäestike kiire kerkimine tähendab, et geoloogias valitsevat laamtektoonika teooriat tuleb oluliselt modifitseerida,“ kirjutas ajakirjas Science Rochesteri ülikooli geoloogiaprofessor Carmala Garzione.

Modifitseerimine tähendab seda, et senisest enam tuleb arvestada protsessiga, mil nimeks delaminatsioon. Seni on geoloogid käsitlenud mäestike tekkeprotsessi kui kahe laama põrkumist, mille käigus lükatakse maakoor survepingete väljas kokku. Tekivad kurrud ja murrangud ning maakoor pakseneb. Selle teooria kohaselt võtab näiteks Andide mäestiku kerkimine aega 40 miljonit aastat, kirjutas Physorg.

Garzione uuris koos kolleegidega Andidest pärit murenenud kivimeid, mis lebavad nüüd setetena mäestiku jalamil. Setete uurimise alusel suudab ta väita, kui kõrgel vastav mäestikuosa murenemishetkel asus. Uuringu tulemusel selgus, et Andid tõusid mitmekümne miljoni aasta vältel aeglaselt kõrgemale, kuid 10-6 miljonit aastat tagasi järgnes sellele kiire spurt.

Garzione sõnul viitavad kõik geoloogilised andmed sellele, et kiire kerkimise taga on delaminatsioon. Tegemist pole uue teemaga geoloogias, selle üle on aktiivselt arutletud juba aastaid, kuid siiani ei ole selge, mil määral see tegur mäetekkeprotsessides osaleb.

Kui kaks laama põrkuvad, siis maakoor pakseneb ja nö kortsutatakse kokku nende kokkupuutekohas. Tekib mäestik, mis ülalpool väljendub kõrgema maapinnana, kuid selle peegelpilt asub ka allpool. Selle kohta öeldakse mõnikord, et mäestikel on juured – maakoor on mäestike osas oluliselt paksem ja ulatub sügavamale. See juur on nagu ankur või ballast, mis ei lase maapinnal liiga kõrgele kerkida. Sügavamale vajunud maakoore alaosa hakkab aga sulama ning võib lõpuks suure tükina aeglaselt ülejäänud maakoorest eralduda ning sügavamale vahevöösse vajuda. Lisaraskusest vabanenud maakoor tõuseb aga kiirelt kõrgemale ning sellega koos ka selle kohal olev mäestik ning just sellise protsessiga seostab Andide kerkimist ka Garzione.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. June 2008, 12:55
Otsi:

Ava täpsem otsing