Miks on meestel rinnad?

09. juuni 2008, 12:37

Miks on meestel rinnad ja rinnanibud? See
on ilmselt üks neist küsimustest, millega antropolooge kõige enam tüüdatakse.
Põhjus on võib-olla veidi üllatav – oma elu alguses oleme kõik naised.

Kõik me alustame väikese rakkudepallina, millest kiiresti kujunevad erinevad kehaosad. Viis nädalat pärast viljastumist kujuneb välja selgroog. Kuuendal nädalal võib märgata juba silmade, käte, jalgade ja näo (lisaks ka mõneks ajaks saba) piirjooni. Enne kuuendat nädalat ei ilmne lootel mingisuguseid soolisi erinevusi, kirjutas LiveScience.

Kui lootel on olemas Y-kromosoom, muudab selle abil toodetav testosteroon suguorganite eellasteks olevad pungad munanditeks. Kui need on valmis, hakatakse tootma veel rohkem testosterooni ning selle mõjul kujunevad välja ülejäänud suguorganid. Naiste looteid testosteroon ei mõjuta ning seetõttu jäädakse esialgse arenguplaani juurde, mille kohaselt kujunevad välja naissuguorganid.

Rinnad ja rinnanibud on paigas juba enne, kui testosteroon mõjuma hakkab. Teisisõnu üteldes on meestel rinnad seetõttu, et need on olemas juba enne, kui loode meheks kujuneb.

Miks ei ole evolutsioon aga neid näiliselt kasutuid organeid eemaldanud? Et evolutsioon mingi kehaosa kaotaks, peab see organismile mingil moel koormaks olema või takistama järglaste saamist. Kuna rinnad meestele üldjuhul tüli ei tee, pole evolutsioonil võimalik neid kaotada.

Tegelikult on meeste rinnad heaks näiteks evolutsiooni töömehhanismi kohta. Looduslik valik võib mõne kehaosa tekkimist või kadumist soodustada, kuid pole olemas suurt pikaajalist plaani ideaalse olendi väljakujundamiseks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. June 2008, 11:02
Otsi:

Ava täpsem otsing