Sten-Aleks Pihlak • 9. juuni 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Eesti Energia võib lõikusest pääseda

Reedel Luxembourgis toimunud energeetikaministriteministrite nõukogus poogitigi kuus tundi kestnud lõunal kindla lõikusplaani kõrvale kaks lisavarianti, mis energiafirma asetamist operatsioonilauale enam ei nõua.

Praeguse seisuga ongi Eestil võimalus Põhivõrgu eraldamise asemel seda ka mitte teha, sel juhul tuleks tagada ettevõtte sõltumatus kas kontrolliva bürokraatliku süsteemihalduri loomise või põhivõrgule lisatingimuste kehtestamise abil. Mõlemal juhul jääks Põhivõrk endiselt Eesti Energiale. Konkureerivates elektritootjates see uudis rõõmu ei tekita.

"Ega ta nüüd mõistlik ei tundu," oskas kommenteerida Nelja Energia juhatuse esimees Martin Kruus, kelle sõnul kontrollivad mehhanismid sõltumatuse probleemi ei lahendaks, sest ühe tootja omandisse jääks ikkagi ka ülekandevõrk, millest kõik teised sõltuksid. "Kui efektiivne see kontrolliv bürokraatiamehhanism oleks, sinna paneks suure küsimärgi," oli Kruus kahtleval seisukohal ja leidis, et võimaluse korral peaks riik kindlasti täieliku eraldamise valima.

Veel mõni kuud tagasi, mil Eesti energiamonopoli tükeldamine paistis ainsa lahendusena, väljendas ka Eesti Energia endine nõukogu esimees ja praegu Väo elektrijaama ehitav Urmas Sõõrumaa Äripäeva artiklis "Eesti energiamonopoli ootab lõikus" oma rõõmu sõltumatu elektrituru tekke üle. "Olen selle eest ise võidelnud viis aastat ja see on Eesti elektrituru maastiku jaoks üks väga teretulnud otsus," sõnas Sõõrumaa tookord.

Põhivõrgu juhatuse esimees Lembit Vali, kes varem oli samuti kindel Eesti energiahiiu üksuste eraldamise vajalikkuses, ei näinud enam vahet, kelle alluvuses ettevõte töötab. "Põhivõrgu jaoks ei ole otsest vahet, kelle omandis olla," kommenteeris Vali reedel toimunud nõukogu kokkulepet ja täheldas, et Põhivõrk on alati sõltumatu. "Oma kohustusi elektri ülekandjana ning Eesti elektrisüsteemi operaatorina täidame ikka ühtviisi seadustest tulenevalt," selgitas Vali, kelle sõnul ei ole neil plaanis ühe või teise võimaliku otsuse vastu protesteerida. Kindlate otsuste langetamist ootab Vali juba lähiajal.

Eesti Energia seiskoht kõnealuse teema suhtes jääb siin kajastamata, sest juhatuse koosoleku tõttu polnud keegi eile kommentaariks kättesaadav.

Kuigi ELi tasemel tehtud muudatus pole veel kivisse raiutud, eeldatakse, et sellekohane direktiiv võetakse vastu 2008. aasta jooksul.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt