Nordea: Balti riikide valuutad peavad vastu

11. juuni 2008, 15:50

Täna avaldatud majandusprognoosis Balti
riikide ning Poola ja Venemaa kohta kirjutab Nordea pank, et põhistsenaariumi
järgi ei devalveerita lähiajal ühegi Balti riigi valuutat.

Enim ebalust on Läti ja vähim kahtlust Leedu kohta.

Eesti kohta kirjutab Nordea, et „eeldame valuutakomitee süsteemi püsimajäämist“, ehkki spekulatsioonid ilmselt kasvavad, kui majanduskasv asendub „väga tõsise“ langusega. Lisaks on olemas nakkusoht, kui mõni teine Balti riik devalveerima peaks. Midagi positiivset pank sellises stsenaariumis ei näe – devalveerimine tooks pankrottide ja makseprobleemidena rohkem kahju kui kasu hindade konkurentsivõime taastumisest.

Läti kohta kirjutab pank, et „tõenäoliselt jääb valuuta seotud kurss püsima“ ka olukorras, kus majanduskasv aeglustub tänavu vaid 0,5%le ning inflatsioon kiireneb samal ajal 17,5%le. Nüüd on vaja tööturult suurt paindlikkust, et rasketest aegadest läbi loovida ja finantskriisi vältida, kirjutab pank. Palgakasv tuleb kontrolli alla saada nii et töökohtade kadu oleks võimalikult väike ja inflatsioonisurve hakkaks järgi andma. Kui aga inflatsioon ei taltu ja hindade konkurentsivõime veelgi kahaneb ning majanduskasv pidurdab oodatust järsemalt, suureneb rängema kriisi risk, kus kinnisvara hinnad järsult kukuvad ning SKP langus tuleb teravam. Sellisel juhul on ka valuutakurss ohus ning hädaventiilina võib kõne alla tulla devalveerimine, hoidmaks majandust totaalsest krahhist.

Leedu kohta märgib Nordea, et „valuutakomitee ei ole ohus“. Vähemalt lähiperspektiivis mitte kui majanduskasv taltub mõõdukas tempos ning olulisematel turgudel ei tule suuremaid vapustusi. Küll aga ähvardab nakkusoht Eestist ja Lätist, kui seal finantsturul peaks tormile kiskuma.

Nordea stsenaariumi järgi aeglustub Eesti majanduskasv tänavu 1%le, inflatsioon aga kiireneb 10,6 protsendile. Tööpuudus kerkib 6,2%le.

Lätis prognoosib Nordea SKP kasvu 0,5% ja inflatsiooni 17,5%, Leedus vastavalt 5,5% ja 10%. Tööpuudus kasvab Lätis 7,5le ja Leedus 5,2-le protsendile.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. June 2008, 16:13
Otsi:

Ava täpsem otsing