Nordea: Eestil tuleb veel paar aeglast aastat

11. juuni 2008, 14:11

Nordea ökonomistid ennustavad tänases
analüüsis Eesti ja Läti majandustele praegusele lisaks veel paari aeglast
aastat, enne kui majandus kasvama hakkab, seevastu Venemaa ja Poola on tõusvad
tähed.

Kuni viimase ajani olid Baltimaad Euroopa liidu riikide seas majanduskasvu tähtesinejad, aga 2008. aasta alguses nende majanduslik väljavaade halvenes ja korrektsioon aeglasema kasvu suunas algas, seisab analüüsis.. "Eestis ja Lätis paistab aeglustumine palju kiirem, kui me eelnevalt ootasime," ütles Nordea ekspert Baltimaades ja Venemaa majanduste alal Anssi Rantala. Arengusuunad kõigis Baltimaades näitavad samasugust tendetsi, kuigi buumi–kriisi tsükli suurus erineb riigiti. Buumi-kriisi tsükkel on kergemini märgatav Lätis ja Eestis, samas kui Leedu majanduses ülesminek ja tulevane allapoole minek on mõõdukam. "Kuigi lühiajaline väljavaade Baltimaade majanduse kohta on niru, taastub paari aeglase aasta pärast majanduskasv ja Baltimaad jätkavad ärivõimaluste pakkumist Põhjamaade ettevõtetele," tõdeb analüüs.

Seevastu Venemaa majandus on näidanud viimaste aastate jooksul muljetavaldavaid kasvunumbreid. Soodsatele arengutele on oodata ka jätku. "Tugev reaalpalga kasv suurendab kodumajapidamiste tarbimist ja tõstab rohkem inimesi keskklassi," ütleb Anssi Rantala. Keskklassi kui tarbijate ja tootjate esiletõus on iseennast tugevdav protsess ning võti laiapõhjalisele kasvule. Suurim mure Venemaa majanduses on kasvav inflatsioon, mis otseselt mõjutab tarbijate ostujõudu.

Poola majandus kasvas rohkem kui 6%, võrreldes eelmise aasta sama ajaga juba kaheksandat kvartalit järjest selle aasta esimese kolme kuuga. Seda toetasid tööturu pidev areng ja jätkuv suuremahuline kapitali sissevool. "Terve 2008. aasta ja samuti 2009. aasta ootame me majanduskasvu, mis on üle 5% olenemata kõrgetest intressimääradest, tugevemast zlotist, nõrgemast välisnõudlusest ning kõrgematest toidu ja energia hindadest. Nii vastupidav on majandus," ütles Nordea ökonomist Anders Svendsen, kes tegeleb Poolaga. Samuti lisas Svendsen, et Euroopa rahaliidu liikmestaatus võib olla Poola jaoks juba võimalik aastast 2012.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. June 2008, 15:47
Otsi:

Ava täpsem otsing