Mariliis Pinn • 11. juuni 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Eesti firma hoiab plahvatamast isetehtud lõhkekehad Iraagis

Ranteloni omanikud, insenerid Andres Taklaja ja Priit Kinks, võivad pikalt rääkida antennidest, võimenditest ja filtritest, mida firma suurtele Eesti telekomifirmadele müüb, kirjutas Toivo Tänavsuu oma ajaveebis. Kuid Rantelonil on üks eriline toode, mis on nii salajane, et seda ei mainita firma koduleheküljel - jammer.

Taklaja valib hoolikalt sõnu riigisaladusega looritatud jammer'itest rääkimiseks, sest neid toodetakse eriloa alusel. Töö käib tellija - kaitseväe, keda vahendab riigiettevõte E-Arsenal - soovide järgi. "Me ei istu elevandiluust tornis akadeemilises vabaduses. Meie juurde tullakse ideega. Lepime kokku, mida füüsika võimaldab ja mida mitte. Kui hind ja tulem rahuldab, teeme seadme valmis," räägib Taklaja.

Jammer on raadioseadmete segaja, antennidega kast, mis kinnitatakse patrullkonvoi autole või pannakse sõdurile selga. Kui vastane põõsas autovõtmest või muust käepärasest päästikuna kasutatavast raadioseadmest teel ootavat pommi plahvatama püüab panna, blokeerib jammer sagedused. Ranteloni jammer'eid on Iraagis ja Afganistanis Eesti sõjameeste käsutuses kümneid.

Ranteloni tsiviilsegaja töötab Rummu vanglas, blokeerides vajalikes kohtades vangide mobiililevi.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt