12. juuni 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Klassika ja algupärandid päikesetõusust loojanguni

Ooper "Lembitu" on eestlaste muistsest vabadusvõitlusest 13. sajandil ja madisepäeva lahingust. Peategelase, Sakala maavanema Lembitu kohta on Villem Kapp kirjutanud: "Kui Kalevipoeg on legend, siis Lembitu oli meie rahva tõeline kangelane juba 750 aastat tagasi."

Temaatika oli Kapile väga hingelähedane, kuna tema kodukoht oli just nimetatud sündmuste tallermaa. Helilooja ise pidas ooperit oma elutööks.

"Lembitu" ettekandega 18. juunil tähistatakse eestlaste vabadusvõitluse 800. ja Eesti Vabariigi 90. sünnipäeva. Peaosi laulavad Jassi Zahharov, Rauno Elp, Tõnis Tamm ja Heli Veskus. Kaastegevad on Eesti Rahvusmeeskoor, tütarlastekoor Ellerhein ja Eesti Riiklik Sümfooniaorkester. Dirigeerib Paul Mägi.

Festival on samas ka tulevikku suunatud ja algab seekord trompetimängijate ja vokalistide konkursiga.

Avakontserdi kava on kaunist klassikast: Beethoven, Mozart, Vivaldi. Esinevad Pärnu Linnaorkester, segakoor Noorus ja kammerkoor Cantus. Dirigeerib Jüri Alperten. Solistidest saab kuulata noort andekat prantsuse viiuldajat Marina Chiche'i ning eesti lauljatare Aile Asszonyit ja Teele Jõksi.

Kammerkontserte annavad Tobiase Keelpillikvartett ja Tartu Keelpillikvartett, praegu Viinis õppiv eesti viiuldaja Mari-Liis Uibo koos Iraani pianisti Mehrdokhit Manaviga, Hongkongist pärit kontratenor Ka Bo Chan koos trompetist Jüri Leiteni ja organist Andres Uiboga. Külalistest võiks veel esile tuua Wroclawi sünagoogi koori.

Päikesetõusukontserdil Hüpassaare soosaarel esinevad seekord Arsise kellade noorteansambel ja Soo-orkester. Lugusid loomadest pajatab loodusteadlane Aleksei Turovski.

Heliloojate Kappide kohta saab uusi teadmisi ammutada lõunatundide ajal kohvikus Arturi Juures kohtumistel muusikateadlaste ja heliloojaid isiklikult tundnud inimestega, ja muidugi muusikaga. Lisaks lõunatundidele Villemiga, Arturiga ja Eugeniga on kavas ka lõunatund Eugen Kapi õpilase helilooja Eino Tambergiga.

Festival lõpeb traditsiooniliselt jaanitulega.

Autor: Kersti Inno

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt