ÄP fototoimetus • 12. juuni 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Rehepaplus, II osa, Skanska vastu

Tänane Äripäev kirjutab sellest, kui lihtne on Eesti äris teha rehepappi. Sugugi ei pea nullist alustama, oma firmat üles töötama, kliente leidma jne. Samuti pole mingit vajadust osta juba tegutsevat firmat ja selleks oma raha kulutada.

On kolmas võimalus - endised töötajad lihtsalt ärastavad osa suuremast firmast. Nii on juhtunud ehitusfirmaga Skanska, mille kõrval õilmitseb jõudsalt konkurentfirma Sherman.

Leiame, et niisugused alatud juhtumid teevad Eesti ärireputatsioonile parandamatut kahju - eriti välisomanike ja -investorite silmis. Endised töötajad ei lähe mitte üksnes konkurendi juurde tööle, vaid loovad varasemas suurfirmas omandatud oskusteabega oma konkureeriva firma.

Skanska endised üksusejuhid Kaupo Kolsar, Tiit Kõnd ja Kajar Kruus on loonud firma Sherman, mis on saanud ühe aastaga ehituslepinguid 620 miljoni krooni eest. See on lausa lendstart, kui arvestada, et ehituses ja kinnisvaras ei ole viimane aasta olnud just parim aeg.

Kuluaarides peetakse Shermani-nimelist firmat Skanska endise juhi Jaanus Otsa äriks, mida viimane muidugi ei kinnita ega kommenteeri.

Skanska (välis)omanikud võivad üksnes hambaid kiristada. Suure hulga töötajate lahkumise tõttu jäi toppama näiteks Skanska ehitatav Tallinna Lennujaama projekt. Iga firmaomaniku õudusunenägu on see, kui võtmetöötajad lahkuvad väärtusliku infoga ja loovad konkureeriva ettevõtte.

Ülejooksikud saavad konfidentsiaalset siseinfot hõlpsamini kätte - kui ettevõttesse on maha jäänud nende pikaajalised alluvad.

Omanik ei tule selle peale, et töötajate massiline lahkumine ja oma firma asutamine on mõeldav. Ilmselt polnud sõlmitud kirjalikke lepinguid, et töötaja ei tohi mingi aeg konkurendi juurde minna. Kuigi - kas uue firma asutamine ületulnud töötajate poolt üldse konkurentsikeelu alla käib?

Eriti veel siis, kui loodud firma Sherman oli algul üleüldse vandeadvokaat Eerik Entsiku nimel. Püüa tuult väljal. Skanska endised üksusejuhid hakkasid oma nime all esinema step by step.

Eesti omapära on selles, et omavahel ei suhtle firmad, vaid töötajad, inimesed. Sellel on nii head kui ka halvad küljed. Näiteks paljud tellimused, hanked liiguvad tegelikult inimesi pidi. Sherman näiteks on saanud põhiosa oma lepingutest tandemilt Oliver Kruuda - Mati Tusov.

Eesti on väike riik ja ärid keerlevad ikka ühtede ja samade persoonide ümber, mis näitab korporatiivsust. Keelatud ei ole ka rehepapi tegemine, nii omadele kui ka võõrastele. Ise teame, millised oleme, aga väljapoole see head muljet küll ei jäta.

Autor: ÄP

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt