Kristuse-aegsest seemnest kasvatati puu

13. juuni 2008, 12:38

2005. aastal kasvama pandud datlipalm
pärineb 2000 aasta vanusest seemnest. Seega on tegemist vanima teadaoleva
kasvama läinud seemnega.

Kasvama läinud seemne ja teiste leitud, kuid mitteidanenud seemnete radiosüsiniku analüüs näitas, et seemned on umbes 2000 aastat vanad. Seemned leiti Iisraelist Masadast, kus 2000 aastat tagasi sooritas enesetapu üle tuhande juudi, kes ei tahtnud alistuda roomlastest ründajatele, kirjutas AP.

Teadlased ei oska veel ütelda, mis soost kasvamaläinud puu on. Datlipalmidel esineb kaks sugu, kuid erinevused ei ilmne enne kuuendat eluaastat. Uurimuse tulemused avaldatakse suuremas mahus ajakirjas Science.

Teadlased loodavad, et on võimalik ellu äratada väljasurnud datlipalmi liik, mida omal ajal hinnati nii maitsvate viljade kui ka ravivõimete poolest. Nad on uurinud taime DNA-d ning avastanud, et tänapäevaste kultiveeritavate datlipalmidega on avastatud sordil ühised vaid pooled geenid.

Teadlased loodavad välja selgitada ka iidseid teadmisi taimede kasutamise kohta. Samal ajal plaanitakse säilitada haruldasi taimi ning viia neid tagasi paikadesse, kus nad ajalooliselt kasvasid. Kord juba väljasurnud taimi ellu äratada on väga raske, seega oleks parem püüda neid juba enne kaitsta ja säilitada.

Siiani oli vanim teadaolev kasvama läinud seeme 1300 aastat vana.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. June 2008, 21:21
Otsi:

Ava täpsem otsing