Noop: keegi ei oota meid Ukrainasse

13. juuni 2008, 14:56

A. Le Coqi juhi Tarmo Noobi sõnul ei
oota keegi Eesti õlut Ukraina turule, sest iga riik on tema sõnul tavaliselt
uhke oma riigi õllekultuuri üle.

Eesotsas põllumajandusminister Helir-Valdor Seederiga Ukrainas visiidil olnud delegatsiooni liige ja Eesti Toiduainetetööstuse liidu juht Sirje Potisepa sõnul pakub Ukraina turg eesti ettevõtjatele palju võimalusi, samuti ei näe ta põhjust, miks ei võiks seal ka Eesti õlut müüa. Pärisime aru A. Le Coqi juhi Tarmo Noobi käest.

„Aga keegi ei oota meid sinna ja kui hakata mõtlema, mismoodi sinna turule tungida, siis nendele turgudele ei minda reeglina nii, et hakatakse õlut vedama, vaid nii, et sinna ostetakse tehas ja hakatakse õlut kohapeal tegema,“ märkis Noop.

Noobi sõnul on see nii pea terves maailmas. „On ka väiksed erandid, nagu Heineken ja Carlsberg, aga isegi nende puhul on sama seis, et toodetakse kohapeal ja antakse asjale kohalik maine. Põhjus on selles, et kõikide maade elanikud tunnevad uhkust oma riigi õllekultuuri üle. Õlu on selline jook, mida tarbitakse kõikidest joogikategooriatest kõige rohkem. Seepärast on see ka pea kõikides riikides rahvuslik uhkus,“ lausus Noop.

„Meie A. Le Coqi Premium õlu on näiteks müügis Venemaa suuremates kettides, aga need müügid on tagasihoidlikud ja kui hakata asjale üle kogu Venemaa reklaami tegema, siis see kahjum oleks sealt väga suur,“ lausus Noop, vihjates äri mittekasumlikkusele.

Sama hästi võiks Noobi sõnul küsida, kus see Ukraina õlu siis Eestis praegu on? „Kunagi see Obolon ju siin oli, plastikpudelis ja väga odava hinnaga, aga nüüd on Eesti tootjad üle ja Obolonist pole enam miskit näha ega kuulda,“ lausus õlletööstur. Tuues välja sarnaseid kitsaskohta Eesti ja Ukraina õlleturul. „Kuigi Eestis on selles mõttes lihtsam, kuna siin on teatud Vene ja Ukraina kontingent olemas, kuid Ukrainas kahjuks Eesti kontingenti ootama pole,“ lisas ta.

Praktiliselt olematu majanduskasv ja kõrge inflatsioon sööb inimeste rahakotte, mis mõju see õlletöösturitele osutanud on? „On toimunud kõva teraviljahinnatõus, odra hind on kahekordistunud ning samuti mõjutab meid aktsiis, mis on tõusnud 32% kokku, võrreldes eelmise aasta tasemega,“ märkis Noop ning prognoosis turulangust sel aastal 5%.

„See paneb meid rohkem pingutama. Konkurents on tihedamaks läinud, võitlus turu pärast tiheneb, kuna mahud enam ei kasva. Seega ainus võimalus paremaid tulemusi teha on võita juurde turuosa ja selle arvelt mahtu kasvatada. See paneb peale aga hinnasurve, milletõttu on tootjate vahel hinnasõda kergem tulema,“ märkis Noop. „Praegu oleme aga väge täis ja otsime uusi väljundeid. Igal asjal on ka hea külg, see paneb tootjad kindlasti rohkem pingutama,“ märkis Noop.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. June 2008, 16:37
Otsi:

Ava täpsem otsing