Juhi kuluka apsaka eest saab end kaitsta

Mariliis Pinn 16. juuni 2008, 00:00

Aon Eesti Kindlustusmaakleri kliendihalduri Kristo Ristikivi sõnul on Aon Eestis juhatuse liikme vastustuse kindlustamise teenust pakkunud juba kümme aastat.

Põhjus, miks sellest eriti ei teata, on Ristikivi sõnul vähene reklaam. "Seda kindlustust ei reklaamita, sest seda ostetakse siiski juhtimisvigade vastu," ütles ta.

Siiski möönis Ristikivi, et siinne kindlustus ei ole täielikult sama, mida rahvusvaheliselt pakutakse. "Võtame näiteks korterikindlustuse analoogi. Kui sa Eestis oma korteri kindlustad, saad paketis vargusvastase ja tulekahjukindlustuse. Kui Soomes kindlustad, siis on paketis näiteks ka see, et kui sa midagi korterist suvilasse viid, siis need asjad on ka seal kindlustatud," selgitas ta.

Kuigi Eesti juhid ei tunneta veel vastutust nii selgelt kui näiteks USA ametivennad, on viimase poole aastaga huvi sellise kindlustuse vastu kasvanud. "Kui pool aastat tagasi tegin nädala või kahe nädala jooksul ühe pakkumise, siis nüüd tuntakse selle vastu mitu korda nädalas huvi," lisas Ristikivi.

Kindlustuse kliendihalduri sõnul ei tunneta Eestis paljud juhid riski ja vastutust. "Ei ole olnud ka suuri avalikke kaasusi, kus juhatuse liikmelt on kahju sisse nõutud," seletas ta. Näiteks tõi kindlustusspetsialist kümne aasta taguse Tallinna Farmaatsiatehase juhtumi, kus firma juhid väitsid, et Moskvas on tootmine, mida tegelikult ei olnud. "See on klassikaline juhtum," sõnas Ristikivi.

Kindlustusekspert arvab, et tegelikult on see kindlustus väga levinud ja enamikul börsifirmadel on see kindlasti olemas.

"Ka Äripäeval on kindlasti selline kindlustus. Kõikidel suurtel rahvusvahelistel ettevõtetel on ja see katab ka tütarettevõtteid, kuigi kohapealsed juhid ei pruugi sellest midagi teada. Kindlasti on ka selline poliis Eesti suurettevõtetel," lisas ta.

If Eesti Kindlustuse vastutuskindlustuse tootejuhi Sandra Rätsepa sõnul on juhatuse liikme vastutuskindlustuse vastu aeg-ajalt huvi tuntud, Ifil Eestis selleks eraldi kindlustustoodet aga ei ole.

"Ehkki Põhjamaades ning ka Ifi grupis pakutakse juhatuse liikme vastutuskindlust, ei ole If Eesti Kindlustusel eraldi sellist kindlustustoodet ega selle tingimusi. Tegemist on raskesti hinnatava kindlustusriskiga. Selle mõõtmise teeb raskeks olukord, et Eestis puudub praegu piisav statistika juhatuse liikmete vastutuse tekkimise tõenäosuse hindamiseks," selgitas Rätsep.

Tõenäoliselt on kindlustatud see kahju, mille saab firma. Kui juhatuse liige on pahatahtlik, siis vaevalt, et ta kriminaalvastutusest pääseb.

Bonnieride perekonnal, kellele Äripäev kuulub, ei ole ju mõtet teha kindlustust, mis aitaks firma töötajatel kohtus nende vastu võidelda. Ei usu, et on kindlustatud selle kahju vastu, mille mina võiksin saada oma tegevusest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing