Turniiri ajalugu: EURO 1996 Inglismaal

Martin Hanson 16. juuni 2008, 21:44

Jalgpall saabus lõpuks koju
Inglismaale alles 1996 aastal ning Inglismaa valmistus kogupinnal võitma
suurturniiri peale 30 aasta pikkust vahet. Tegelikkuses olid aga sakslased need
kes lõpus võidutsesid.

Jalgpall saabub koju

1996 aasta turniir osutus meeletult edukaks kuna esmakordselt oli võistlusel 16 võistkonda ning vastu oli võetud uus Kuldse värava reegel. Olgugi et korraldajamaa Inglismaa võitles vormi ning püsimise eest turniiril, kulges turniiri korralduspool imelise ladususega. Olgugi kuuldusest, et kogu kontinendi jalgpallihuligaanid voolavad turniiriks Inglismaale kokku et nautida vaba vägivalda ning jalgpallihuligaansust. Tegelikkuses tõmbasid tähelepanu hoopis võitlused platsil.

Kogu võistlus algas loogiliselt. Eelistatud ning tugevad meeskonnad võitsid. Inglismaa võitis Šotimaa ning Hollandi jõudes alagrupist edasi. Ainsad kelle mäng ei sujunud olid itaallased, kes esimeses ringis sai väravateta viigi Saksamaa vastu.

Inglismaa tõukas mängust Hispaania, milleks läks vaja penalteid. Edasi pääsesid, poolfinaali siis, veel sakslased, prantslased ja tšehhid. Kõik lootsid, et Saksamaa ja Inglismaa ei saa kokku poolfinaalis. Mida muidugi ei juhtunud ning Saksamaa eemaldas kodumeeskonna finaalist. Tšehhi võit prantslaste üle viis Saksamaa vastu esimese vabanenud endise Nõukogude Liidu vabariigi.

Finaal

Olgugi, et Tšehhi oli mängu kindlalt nõrgem pool, oli see neid turniiril aidanud ning leidis kinnitust ka finaalis kus südikalt trofee poole rühiti. Kuna ka Klinsmann oli sunnitud mängima vigastusega, tundus vähemalt paberil Tšehhi tiim võitmatu.

Peale 60 minutit 0:0 mängu sai esimesena jala valgeks tšehh Patrick Berger. Kuid 73 minutil löödi viigivärav. Lisaajale mindi viigiseisult. Uus reegel ehk Kuldne värav sai kasutust kohe lisaaja 5 minutil, kui Saksamaa lõi võiduvärava.

Klinsmann tõstis trofee ning viis jalgpallitiitli Saksamaale.

Meeskonnad

Tšehhi: Kouba, Suchop?rek, Nedved, Kadlec, Nemec, Poborsky (Smicer 88), Kuka, Bejbl, Berger, Horn?k, Rada

Saksamaa: Köpke, Helmer, Sammer, Scholl (Bierhoff 69), Hässler, Kuntz, Babbel, Ziege, Klinsmann, Strunz, Eilts (Bode 46).

Väravad: 1- 0 Patrick Berger (penalt) 59 minutil;
1-1 Oliver Bierhoff 73 minutil;
1-2 1-2 Oliver Bierhoff 100 minutil.

Turniiri suurim väravakütt
Alan Shearer (Inglismaa) – 5 väravat

Peale väravaarve avamist esimeses mängus Šveitsi vastu, Shearer lõi värava ka Šotlastele ning hävitas koos Teddy Sheridaniga Hollandi koondise. Hispaania pääses väravata kuid sakslastele lõi Shierer poolfinaali kolmandal minutil värava.

UEFA Turniiri parim mängija
Jürgen Klinsmann (Saksamaa)

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. June 2008, 21:48
Otsi:

Ava täpsem otsing