Jaga lugu:

Lang punub päitseid firmavarastele

"Eelnõu peaeesmärk on takistada pahatahtlikel isikutel kanda osaühingu osanike või juhatuse teadmata ja tahte vastaselt äriregistrisse äriühingu juhatuse ja nõukogu liikmetena võõraid isikuid," ütles Puusild.

Justiitsministeeriumi eraõiguse talituse nõuniku Külliki Puusilla sõnul hakati eelnõu ette valmistama juba aasta algul, kui ministeerium oli kaardistanud vastavad puudused kehtivas õiguses, teatas ministeerium.

Puusilla selgitusel peab eelnõu kohaselt juhatuse liikmete valimise korral osanike koosoleku protokolli allkirjastama protokollija või koosoleku juhataja, kes on osaühingu osanik või juhatuse liige. Allkiri peab olema notariaalselt kinnitatud, kuid seda asendab digiallkiri. "Sellega välistatakse koosoleku protokolli lihtne võltsitavus," tõdes Puusild.

Lisaks sellele nähakse eelnõuga karistusseadustikus ette, et kohus võib kohaldada isiku suhtes lisakaristusena ettevõtluskeeldu, mis tähendab, et isik ei või ühe kuni viie aasta jooksul olla ettevõtja, äriühingu juhtorgani liige ega osaleda muul viisil juriidilise isiku juhtimises. Osaühingu juhatus peab ühtlasi hakkama äriregistrile teatama osanike nimekirja andmetest, kui need ei kattu äriregistri infosüsteemis sisalduvate andmetega osanike kohta.

Autor: ÄP

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas