Honda alustas vesinikuautode tootmist

17. juuni 2008, 12:34

Jaapani autotootja Honda alustas esimese
keskkonda mittereostava auto kommertstootmist. Auto nimega FCX Clarity kasutab
vesinikku, mille reageerimisel õhuhapnikuga vabaneb energia ning moodustub
veeaur.

Järgmise kolme aasta jooksul plaanib Honda seda mudelit toota 200 tükki. Kõige suuremaks probleemiks selliste autode massidesse jõudmisel on Honda sõnul vesinikku pakkuvate tanklate vähesus, mistõttu müüaksegi vähesed toodetud autod neile, kes elavad sellise tankla läheduses.

Kriitikute sõnul ei ole rohelise sildi taga tegelikult üldsegi mitte loodust säästev sõiduvahend. Vesiniku tootmine on kallis ja energiamahukas ning selleks kasutatakse peamiselt fossiilsete kütuste põletamisel saadud energiat. Arvestades juurde ka materjalide tootmisel vabanenud süsinikdioksiidi hulga, võivad kütuseelementidel põhinevad autod toota isegi bensiinimootoriga autodest enam süsinikdioksiidi.

FCX Clarity põhineb Honda eelmisel mudelil FCX, mida toodeti kokku 34 tükki. Kõrge naftahind ja suurenenud keskkonnateadlikkus on asetanud kõigile autotootjatele surve akudel või kütuseelementidel põhinevate autode tootmiseks, kuid siiani on masstootmisse jõudnud vaid hübriidautod. Autotootjad on aga üsna üksmeelsed, et tulevik kuulub elektriautodele, mistõttu ei saa keegi lubada endale rongist mahajäämist.

Toyota sõnul on neil probleeme, et vastata plahvatuslikult kasvanud hübriidautode nõudlusele. Pudelikaelaks on eeskätt akud, mida ei suudeta toota piisavalt suures koguses.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. June 2008, 12:32
Otsi:

Ava täpsem otsing