Mariliis Pinn • 17. juuni 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Neivelt soovitab ettevõtetele tulumaks tagasi panna

"Pangu siis ettevõtetele tulumaks tagasi, kõigil peavad olema võrdsed tingimused," kommenteeris Neivelt seda, et pea 100 000 Eesti väikeinvestori kauaoodatud investeeringute tulumaksuvabastus lükkub suure tõenäosusega järgmise aasta algusest teadmata tulevikku.

"See sigadus on kestnud juba peaaegu 10 aastat. Ei saa olla nii, et erainvestorid maksavad ja ettevõtetele on maks 0%. Pangu siis mõlemale 15%, kui riigieelarves on raha vähe," lisas ta.

Neivelt ütles, et ta ei tea ühtegi teist riiki, kus niimoodi inimesi diskrimineeritakse. "Sellest on ka kõik need kohtuvaidlused tulnud," viitas ta maksu- ja tolliametile, mis jõudsalt kohtuuksi kulutab, tegemaks kindlaks, kas investeeringutelt sai tulu eraisik või firma.

Kontoritarvete keti Infotark ja Büroomaailm suuromanik Jüri Ross leiab, et seadused peaksid kõigile võrdsed olema, ei saa ühte või teist eelistada. "Seadus peab oleme ühtne," märkis ta.

Ka ei näe ettevõtja traagikat selles, kui ettevõtete tulumaks taastataks. "Eks maksude tõstmine ole alati kurb, kuid makse peab maksma, sest koole ja haiglaid peab üleval pidama. Kõik ootavad väiksemaid makse," ütles ta.

Eraisikute ja juriidiliste isikute ebavõrdne kohtlemine kerkis teravalt esile 2005. aasta kevadel, kui Swedbank Hansapanga väikeaktsionäridelt aktsiaid kokku ostis.

Ross tunnistas, et ootas seda seadust juba siis, kui oma Hansapanga aktsiad müüs. "Nüüd olen firmadele aktsiaid ostnud, et säärast olukorda vältida. Kuid siis maksin kõik maksud," ja lisas, et selline ebavõrdne kohtlemine sunnib maksudega mängima.

Panga eraisikutest investorid pidid loovutama teenitud 2 miljardilt kroonilt veerandi maksuametile, panga suuremad investorid aga kandsid aktsiad enne tehingu toimumist firmade kontodele, et tulumaksukohustust määramata ajaks edasi lükata.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt