Kadri Bank • 18. juuni 2008
Jaga lugu:

Maksuamet kaotas Sylvesterile ka Tartus

Kohus leidis, et maksuameti tehtud maksuotsused olid õigusvastased ja metsaärimehed ei hoidnud maksudest tahtlikult kõrvale. Peale selle jättis maksuhaldur kohtu hinnangul täiendavat tulumaksu määrates tähelepanuta võimaliku topeltmaksustamise.

Kohus mõistis Lõuna maksu- ja tollikeskuselt kaebajate kasuks välja menetluskulud 1,07 miljonit krooni.

Maksuamet nõudis endise metsafirma Sylvester omanikelt ligi 34 miljonit krooni, mis jagunes Ülo Kriisa, Endel Ermeli, Aimar Varula, Ingrid Prantsi, Virko Leppmetsa, Einar Ilma, Enn Kanguri ja Ervin Naritsa vahel erinevateks summadeks.

Kinnisvara- ja ehitusärimees Endel Ermel ei soostunud otsust eile kommenteerima, tuues põhjenduseks, et ta ei osalenud kohtuotsuse ettelugemisel ja pole jõudnud otsusega tutvuda. "Enne kui ma seda näinud ei ole, ei tahaks küll mitte midagi rääkida," ütles ta. Samal põhjusel keeldus kommentaarist Ülo Kriisa.

Varem on Ermel ajakirjanduses oletanud, et kui Tallinna halduskohtus mõisteti Põhja-Eesti ärimehed õigeks, tuleb ka Tartust maksunõudest vabastav otsus. Protsess Pärnu halduskohtus seisab veel ees.

Otsusest eile samuti telefoni teel kuulnud Ervin Narits polnud võidus kindel. "Mina küll selle (Tallinna otsuse - toim) põhjal ei järeldanud, et otsus selline võiks tulla. Aga tore on, et tuli," ütles ta. Narits lisas, et suhtub tulemisse rahulikult, sest see pole lõplik. "Stsenaariume, kuidas asi edasi võib minna, on päris palju."

Ärimehi esindanud advokaadibüroo Luiga Mody Hääl Boreniuse advokaat Egon Talur ütles, et on otsuse klientidele edastanud, kuid ei saa nende nõusolekuta seda kommenteerida. "Minust ei oleks kohane jõustumata otsuse kohta hinnanguid anda." Talur ei osanud arvata, kuidas võiks maksuamet edasi käituda.

Maksu- ja tolliameti juriidilise osakonna juht Riho Roopõld toonitas, et tegu on sama kohtutasandi otsusega, mille avaldas juuni algul Tallinna halduskohus ja otsus ei ole veel jõustunud. "Lahend on mahukas ning maksuhaldur otsustab edasikaebamise pärast sellega tutvumist 30 päeva jooksul," ütles ta.

Enne edasikaebamise otsustamist tuleb ametil oodata riigikohtu hinnangut kohtuotsuse majandusliku tõlgendamise seaduslikkuse kohta.

Jaga lugu:
Hetkel kuum