Männik tahab keskpanga sõna maksma panna

Mariliis Pinn 23. juuni 2008, 11:27

Eesti Panga vastse nõukogu esimehe Jaan
Männiku hinnangul on keskpank seni kasutanud liiga vähe oma mõju Eesti majanduse
suunamisel, kuigi tihti ei ole need võimalused praktilist laadi, saab palju ära
teha ka märgilist tähtsust omavate sammudega.

"Eesti Pangas on palju tugevaid analüütikuid. Me võiks sama küsimuse küsida Ühendriikide keskpanga juhilt Ben Bernankelt, et mida tema teha saaks, et Ameerika inimeste elujärg paraneks. Prognoosid on ju pigem sellised, et me ei ole veel põhja näinud. Majandus liigub tsüklites, Ühendriikide keskpank on viinud intressimäärad alla, aga see ei anna ikkagi eriti efekti," vastas ta Postimehe küsimusele, mida peaks Eesti Pank tegema, et rahva elatustase kiiresti paraneks.

"Ma näen, et valitsuse ja Eesti Panga vahel peab olema väga tihe kommunikatsioon ja arutelu, mida Eestis teha saab. Eestis ei ole eriti tööpuudust, samas maailmas on tööpuudus valitsuste suur probleem. Rootsis kaotasid sotsiaaldemokraadid võimu, sest nad ei tegelenud tööpuudusega, Prantsusmaal Nicolas Sarkozy maadleb tööpuudusega. Eestis mööduvad nädalad, aga ajalehed ei kirjuta midagi tööpuudusest. Eesti majanduse ümberstruktureerimine on teema, millest väga palju räägitakse ja mille üle arutletakse," lisas ta.

"Minu meelest Eesti majanduse ümberstruktureerimise peamine mootor on kõrge inflatsioon ja kiire palkade kasv. Me ei taha olle odava tõõjõu ja allahanke riik. Palkade kasv on ajanud raskustesse ettevõtted, kes tulid siia just madalate palkade pärast. Paratamatus on see, et peame rohkem eksportima. See ei ole ülikooli, vaid algkoolimatemaatika kui ütlen, et sisetarbimise kukkudes orienteeruvad ettevõtted ümber välisturule, mida kutsutakse omakorda ekspordiks," ütles Männik.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. June 2008, 11:24
Otsi:

Ava täpsem otsing