Europol paljastas ulatusliku inimsmugeldajate võrgustiku

Mariliis Pinn 24. juuni 2008, 10:56

Euroopa Liidu politseiagentuuri Europol ja
eri riikide politseide koostöös paljastati rahvusvaheline võrgustik, mis tegeles
Aasia immigrantide smugeldamisega Euroopa Liitu.

Operatsiooni käigus vahistati 75 inimest, vahendas ERR. Euroopa Liidu politseide ühisaktsioon inimkaubitsemise vastu oli kõigi aegade suurim ning kandis koondnimetust "Operatsioon Bagdad". Aktsiooni käigus paljastati peamiselt iraaklastest koosnev võrgustik, mis smuugeldas Euroopa Liitu suurel hulgal Afganistanist, Hiinast, Bangladeshist, Türgist ja Iraagist pärit illegaalseid immigrante.

Inimkaubitsemises kahtlustatud isikuid vahistati nii Belgias, Prantsusmaal, Saksamaal, Kreekas, Iirimaal, Rootsis, Norras, Hollandis kui ka Suurbritannias.

"Politsei viis operatsiooni läbi kümnes Lääne-Euroopa riigis. Belgias vahistati 10 isikut, kuus neist Brüsselis ja neli Leuvenis. Lisaks korraldasime 21 läbiotsimist majades," rääkis Hollandi föderaalprokuratuuri pressiesindaja Eric van der Sypt.

Europoli andmetel pidi iga smuugeldatu maksma vahendajatele teenuse eest kuni 12 000 eurot. Immigrandid pakiti tihedalt mikrobussidesse ja sõiduautodesse või paigutati Türgi kaudu Euroopasse liikuvatele praamidele.

Europoli andmetel kulges smuugeldamise marsruut tihti läbi Prantsusmaa, Kreeka ja Belgia. Sihtriikideks olid Skandinaavia maad ja Suurbritannia. Ühel Prantsusmaa kaubitsejal õnnestus Europoli sõnul vahendada Euroopa Liitu mullu 7 kuuga 280 immigranti.

"Skandinaaviamaad on tuntud oma liberaalse immigratsioonipoliitika poolest, see mängis kindlasti rolli. Sama kehtis ka Suurbritannia kohta," selgitas Sypt.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. June 2008, 10:53
Otsi:

Ava täpsem otsing