Narkoos suurendab valutundlikkust

25. juuni 2008, 11:49

USA Georgetowni ülikooli teadlaste uuringu
kohaselt võib üldanesteesia suurendada patsiendi valutundlikkust pärast
narkoosist ärkamist, kirjutas Meditsiiniuudised.

Anesteesiaravimid aktiviseerivad ja muudavad tundlikuks närvirakud, mis reageerivad ärritusele ja valule. „Anesteetikumi valikul on otsustav tähtsus operatsioonijärgse valuga toimetulekuks ja loodetavasti on meie uurimistöö tulemused vajalikud patsiendi heaolu seisukohalt,“ mainis USA Georgetowni ülikooli farmakoloogia osakonna professor ja teadusuuringu juhtfiguur Dr. Gerhard Ahern ajakirjale Proceedings of the National Academy of Sciences.

Anestesioloogid kasutavad teadlikult enne patsiendi uinutamist põletiku- ja valuvastast ravimit. Varem ei ole anesteetikumi mõju sensoorsetele närvirakkudele tähele pandud, mistõttu valutaluvus ei kao, vaid jätkub ka operatsiooni ajal.

„Keha sensoorsete närvirakkude stimuleerimine enne ja pärast operatsiooni suurendab patsiendi valutundlikkust pärast narkoosist toibumist. See on provokatiivne leid ja siin on veel ruumi anesteetikumide toimeainete täiustamisel,“ märkis Ahern.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. June 2008, 11:46
Otsi:

Ava täpsem otsing