Pori suvilamess kutsub ise katsetama

Teet Reier 26. juuni 2008, 00:00

Kuigi soomlaste ehitustavad ja materjalid on oma punakollaste juurte juures kinni palju kindlamalt kui meie omad, võib ka sealsete uusehituste juurest leida mõningaid värskemaid tuuli. Eks see ühetooniline elukeskkond ju ka pisut väsitab lõpuks, eriti kui hulk maju kobaras koos.

Mida siis huvitavat silma hakkas. Esiteks see, et traditsiooniline kooremultš on asendatud erineva suuruse ja värvitoonides kividega. Selliseid kiviseid saarekesi on mugav tekitada siseõuedele ja terrasside servadesse.

Kuigi põhjanaabritel ongi enamik majadeümbruse pinda puitterrassiga kaetud, peab seal sees vähemalt mõni roheline saareke olema. Olgu selleks siis kas või üks puuke või lilleanum. Ja muide, ilmtingimata ei pea selleks olema mõni võõramaine haruldus, täitsa hästi sobib selleks ka kodumaine hall lepp.

Üksjagu on hoonete välis- ja siseviimistlusse ilmunud ka nn karvast ehk siis hööveldamata puitu. Ühe saunaruumi vooder oli tehtud koguni käsitsitahutud laudadest, rääkimata erinevatest puitpaneelidest ning peenikeste liistudega kaetud lagedest.

Kuigi omanäolised, tekitavad karvase laudvoodriga välisseinad ka teatud ohutunde. Kuna need palistavad tihti ka käiguteede servasid, siis võib eriti lastel mänguhoos pinnuoht ununeda.

Aiaruumile oli ka mitmes kohas proovitud omanäolist lisada erinevate materjalidega kombineerides. Suuremõõtmeliste betoonplaatide vahed olid täidetud väiksemate munakividega. Või oli kõrvalhoone trepp ja selle ümbrus laotud graniitkivilahmakatest.

Pesuruumi traditsiooniliselt keraamilise plaadiga kaetud pindasid oli aga liigendatud niiskuskindlaks töödeldud puitpaneelidega.

Üllatas ka see, kui ühe tumehalli laudvoodriga hoone akende piirdeliistud olid peaaegu mustaks toonitud. Meil sellist asja ilmselt keegi ei katsetaks, kuid tulemus sai igati talutav.

Messil saab näha ka vee peale ehitatud suvemajakesi. Neid tehniliselt kõige enam kahekorruselisi hooneid kannavad pontoonid.

Jaapanis, Tais ja teistel Kaug-Ida aladel levinud ujuvate majade mood on köitmas aina enam soomlaste huvi. Pori on Soomes esimene linn, kus saab ehitada ujuvaid hooneid, mida siis väikese linnakuna mess ka näitab.

Üldse on soomlased oma puitvillade ja suvemajade viimistlemises põhjalikud. Palju võis näha hästi läbimõeldud ja huvitava lahendusega akende ning uste piirdeid, olgu selleks siis puidust veelaud aknapealses või looduskivist veeplekid.

Vaatamist ja uudistamist jagub messil kindlasti. Võimalus seda ise kaema minna on kuuenda juulini.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:37

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing