Vene maagaasi hind kerkis poole võrra

Katre Pilvinski 26. juuni 2008, 00:00

Maagaasi impordihind Euroopasse tõusis gaasimonopoli Gazprom andmetel juuni alguses 410 dollarile tuhande kuupmeetri eest. Sel aastal tõuseb näiteks Soome müüdava gaasi hind gaasifirma Gasum hinnangul veel kolmandiku võrra, kirjutas Turun Sanomat.

Eesti Gaasi juhatuse liige Raul Kotov ütles, et Venemaalt Euroopasse tarnitava maagaasi hinda tõstis kütteõli hinnatõus Hollandis Rotterdamis ning oktoobrist tõuseb gaasi hind ka kodutarbijatele Eestis. "Meil on gaasiostu valem, see on ka Soomes," ütles Kotov. "Kütteõli hind, mis tõusis Rotterdamis, on gaasiostu valemi komponent," kommenteeris ta Venemaalt Euroopasse tarnitava maagaasi hinna tõusu.

"Gaasi impordihind arvutatakse valemiga, milles üks komponent on kütteõli hind. Näiteks 2007. aasta juunis oli õli hind 310 dollarit tonni eest, eile (üleeile - toim) tõusis aga 700 dollarile tonni eest," selgitas Kotov.

"Gaasi hinna tõusuks kodutarbijatele on taotlus konkurentsiametis veebruarist sees," märkis Kotov.

"Kodutarbijate hinnatõus tuleb oktoobrist ja praegu ootame konkurentsiametilt kooskõlastust. Vabatarbijatega on hinnad lepingulised, mis fikseeritakse kõigi klientidega eraldi lepingutes. Vabatarbijad on kõik ettevõtted alates restoranidest, hotellidest ning lõpetades tööstusettevõtete ja elektrijaamadega. Vabatarbijate lepingutes kasutame samuti hinnavalemeid. Milline on hinnatase sügisel, on raske prognoosida. Hind võib kõikuda nii üles kui ka alla," rääkis ta.

Praegu sõlmitakse Kotovi sõnul vabatarbijatega uusi lepinguid, sest senised lepingud lõppevad oktoobris. Uus lepinguperiood on 1. oktoober 2008 kuni 30. september 2009, täpsustas Kotov.

Kotov ütles, et oktoobrikuine gaasi hinna tõus on proportsioonis gaasi müügihinna tõusuga paari viimase aasta jooksul.

"Gaasi hind on viimastel aastatel tõusnud ja praegu maksame gaasi eest sama palju kui vanad Euroopa Liidu riigid," märkis ta.

Ei usu, et väga palju gaasi hind tõuseb. Ei usu ka, et see mõjutab hinda lõpptarbijale. Gaas üksi ei mõjuta hindu, vaid gaasi hinna tõus arvestatakse koos muude hindade tõusuga. Tavaliselt tõstame hindu korra aastas. Sellel aastal tõstsime hindu, kui tegime uue menüü. 1. juulist tõuseb alkoholi hind 20 protsenti ning aasta lõpus vaadatakse hinnad uuesti üle.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:37

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing