Eestlaste laenukasv rühib ülespoole

26. juuni 2008, 12:47

Eesti ettevõtete ja eraisikute laenude ja
liisingute maht kasvas mais 2,9 miljardit krooni ehk 1,1 protsendi võrra.

Laenu- ja liisinguportfelli aastakasv taandus aprillikuu 23 protsendilt 21 protsendi tasemele mais, teatas Eesti Pank.

"Ettevõtete ja eraisikute hoiused suurenesid mais 1,1 miljardit krooni ehk ühe protsendi võrra. Hoiuste aastakasv jäi märtsi- ja aprillikuise 10 protsendi tasemele. Eraisikute hoiuste aastakasv püsis kolmandat kuud järjest 12 protsendi juures. 2008. aasta esimese viie kuuga on eraisikute hoiused suurenenud 4,2 miljardi krooni võrra, sellest 3,9 miljardit krooni tähtajaliste hoiustena, peegeldades jätkuvalt eraisikute valmidust säästa," märkis Eesti Panga finantssektori poliitika allosakonna spetsialist Mari Tamm.

"Kooskõlas majanduskeskkonna muutustega on kasvanud viivises olevate laenude maht. Üle 60 päevase makseviivitusega laenude maht kerkis aprilli 1,3 protsendilt 1,6 protsendini mais. Sarnaselt varasemate kuudega on kõige enam suurenenud viivises olevate laenude maht kinnisvarasektori ettevõtete puhul. Üle 60 päeva viivises olevate eluasemelaenude osatähtsus laenuportfellist tõusis 0,9 protsendi tasemele," märkis ta.

Eluasemelaenude ja ettevõtete pikaajaliste laenude keskmised intressimäärad on järginud EURIBORi arengut ning tõusnud vastavalt 5,6 protsendi ja 6,2 protsendi tasemele. Juunis ilmselt jätkub EURIBORi mõjul eraisikute ja ettevõtete laenude keskmiste intressimäärade tõus," lisas Tamm.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. June 2008, 12:45
Otsi:

Ava täpsem otsing