Maailmas üle miljardi arvuti. E-sodi muudkui kuhjub

26. juuni 2008, 16:17

Maailmas kasutatavate personaalarvutite
piir ületas ühe miljardi piiri, teatas uuringufirma Gartner.

Kui arenenud turud, Lääne-Euroopa ja USA, moodustavad hetkel maailmas kasutatavatest arvutitest 58 protsenti, siis järgmisest miljardist langeb nende riikide osaks vaid 30 protsenti, väidab raport.

Aastaks 2014 ületab personaalarvutite arv maailmas kahe miljardi piiri ja kiiret arengut veavad India ja Brasiilia. Kasvu soodustavad järjest langevad hinnad ning arusaam, et ilma arvutiteta pole majanduse areng võimalik, kirjutas New Scientist.

Kuid kiire kasvuga kaasneb ka ajast maha jäänud arvutite arvu kasv. Gartneri hinnangul asendatakse uute vastu sel aastal 180 miljonit arvutit. Osa neist müüakse edasi või taaskasutatakse, kuid suur osa lõpetab teekonna lihtsalt prügimäel.

„35 miljonit arvutit viiakse prügimäele, vaatamata sellele, et nad sisaldavad mürgiseid aineid,“ ütles Gartneri analüütik Meike Escherich. „Probleem on eriti terav arenevatel turgudel.“

70 protsenti maailmas minema visatud telefonidest ja arvutitest eksporditakse Hiinasse. Selle aasta algul tuli avalikuks, et mõne Hiina elektroonikajäätmete taaskasutuskeskuste lähedal asuvates koolides on pliitase nii kõrge, et ületab kaugelt lääneriikides lubatud piiri.

Novaator on varem samal teemal kirjutanud: Kuhu kaovad arvutid ?

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. July 2008, 10:33
Otsi:

Ava täpsem otsing