TI: Eesti ei võitle rahvusvahelise korruptsiooniga

Mariliis Pinn 26. juuni 2008, 14:30

Transparency International leiab, et Eesti
ei ole piisavalt pühendud OECD altkäemaksuvastase konventsiooni täitmisele.

Eestis ei uuritud 2006. ja 2007. aastal ühtegi välimaaga seotud altkäemaksu juhtu. Eestis ei ole raporti kohaselt isegi seadusi, millega rahvusvahelise korruptsiooni vastu võidelda. Alates 2001. aastast pidas 180 riigi korruptsioonitaset hindav Transparency International leiab, et Eesti võiks paremini seadustes defineerida välisametniku, altkäemaksu andmise ja firmade vastutuse mõisteid, samas vastavad karistusseadustiku muudatused on jõudnud riigikokku ja need puudused peaksid kaduma.

Kuigi Eestis ei ole korruptsiooniuurimise ametit, on teiste ametite allasutuste koostöö organisatsioonimeelset rahuldav.

Transparency International hindab ka Eestis korruptsioonist teatamise võimalust rahuldavaks, kuna on loodud spetsiaalne e-mail antikorruptsiooni veebis, kus saab pahategudest informeerida. Kuigi eraldi ei ole korruptsioonikuritegude tunnistajate kaitsele mõeldud on üldine süsteem efektiivne.

1997. aastal võttis Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsioon (OECD) vastu altkäemaksuvastase konventsiooni, millega võideldakse rahvusvahelise pistise ja korruptsiooni vastu rahvusvahelises äris. Tegu on Transparency Internationali neljanda aruandega pärast OECD konventsiooni vastuvõtmist. Võrreldud on 34 riigi andmeid.

1997. aastal oli OECD altkäemaksuvastase konventsiooni vastu võtmine oluline samm rahvusvahelise korruptsioonivastases võitluses. Kuna enamus rahvusvahelisi firmasid tegutsevad OECD riikides, peeti seda võtmesammuks võitmaks kahjulikku rahvusvahelist pistise võtmist demokraatlikes asutustes, arenguprogrammides ja äritegevusel.

2008. aasta raportist selgub, et 16 riiki on jõuliselt konventsiooni ellu viima asunud, seda on kaks rohkem, kui eelmisel aastal. Samas kui need, kes konventsioonile tähelepanu praegu tähelepanu ei pööra, ei hakka seda kohe tegema, on oht, et ka teised ei näe selles enam mõtet. Transparency International leiab, et konventsioon tuleb üle vaadata, et sel oleks suurem mõju.

16 riigis on võetud midagi ette, et altkäemaksuvastast konventsiooni ellu rakendada. Eriti edukad on Saksamaa, Prantsusmaa ja USA. 18 riigis, muuhulgas Eestis on ellurakendamine puudulik.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. June 2008, 14:56
Otsi:

Ava täpsem otsing