Tormiline armastuslugu Alatskivi lossis

Signe Sillasoo 27. juuni 2008, 00:00

Alatskivi lossis esmakordselt Eestis mängitav "Vihurimäe" räägib loo inglise mõisahärra perre pikalt reisilt kaasa võetud leidlaps Heatcliffist, kes armub peretütresse Cathrine Earnshaw'sse. Armastus deemonliku noormehe ja temperamentse neiu vahel kujuneb lihtsaks ja sujuvaks. Tormine armuleek muutub oma kirglikkuses, võimalikkuses ja võimatuses nende kahe elu sisuks ja hukatuseks. Kirgedemöllust ei jää puutumata ka kaks mõisnikupere, kelle saatust see lugu veel läbi mitme põlvkonna mõjutab.

Draamaklassikasse kuuluva Emily Jane Bront? "Vihurimäe" lavastaja Roman Baskin toob suvekuudel publiku ette järjekordse dramaatilise armastajapaari näitel ohtralt marulisi tundeid, purunenud südameid ning kurvameelseid ohkeid ja pisaraid.

Vanemuise draamajuhi Sven Karja sõnul on teatri sellesuvine draamalavastus kolme idee õnnelik kokkusaamine. Karja sõnul on olemas autori väga võimas, müstiline ja monumentaalsete karakteritega romaan "Vihurimäe", lavastaja Roman Baskini soov vabas õhus säärane mastaapne lugu väga jõuliste tegelaskujude ja osatäitjatega vaatajate ette tuua ning Alatskivi loss, mis on hea ja sobiv etendusepaik.

Olgugi et tegemist on Eestis esimest korda lavalaudadele jõudva teosega, on seda plaaninud lavastada peale Roman Baskini nii mitmedki teised lavastajad. Üks neist näiteks kadunud Mati Unt, kel oli soov Vanemuise trupiga "Vihurimäed" samuti Alatskivi lossis lavastada.

Vanemuise teatri avalike suhete juht Tambet Kaugema loodab, et eelkõige üllatab "Vihurimäe" publikut näitlejate köitva mängu ja põnevate rollidega. Tegemist on ikkagi psühholoogilist laadi teatriga, kus tunded ja emotsioonid on esmatähtsad. "Paugutamist ja ilutulestikku ei maksa oodata, lossi põlema ei panda, ent hoburakendid on küll olemas," lausub ta. Viimasteta oleks 19. sajandi Inglismaad raske ette kujutada, sest muid sõiduvahendeid tol ajal ju polnud.

Alatskivi lossis juunist augustini mängitava lavastuse osades on Helena Merzin-Tamm, Marko Matvere, Riho Kütsar, Ott Sepp, Külliki Saldre, Helen Rekkor, Margus Jaanovits ja Raivo Adlas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:54

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing