Ilves: Eesti on valmis Venemaaga dialoogiks kõigil teemadel

28. juuni 2008, 13:26

Tänasel kohtumisel Venemaa Föderatsiooni
presidendi Dmitri Medvedjeviga Hantõ-Mansiiskis ütles Eesti riigipea Toomas
Hendrik Ilves, et naaberriikide omavahelist läbikäimist võiks edaspidi
iseloomustada suhtlemine rohujuure tasandist presidentideni ja tihe koostöö.

Eesti ja Venemaa presidentide ligi tunnipikkune kohtumine Hantõ-Mansiiskis keskendus kahe riigi suhete hetkeseisule ja mitmete probleemide võimalikele lahendustele, vahendas presidendi kantselei.

“Eesti on valmis avameelseks, asjalikuks ja püsivaks dialoogiks kõigil teemadel, mis puudutavad meie suhteid,” kinnitas president Ilves.

Eesti riigipea sõnul tuleks lähitulevikus keskenduda küsimustele, mille lahendamine tooks kasu mõlema riigi kodanikele, olgu selleks näiteks uue Narva jõe maanteesilla ehitus või Peipsi järve ökoloogiline kaitse.

President Ilves kinnitas, et Eesti on valmis peamiselt majandusküsimustega tegeleva valitsustevahelise komisjoni (VVK) töö taasalustamiseks. Rääkides ettevalmistamisel olevatest Eesti-Vene lepingutest, ütles Eesti Vabariigi president, et Eesti on valmis alustama läbirääkimisi nn sõjahaudade lepingu asjus, mis on kindlasti oluline nii Vene kui ka Eesti poolele, ja mis peaks tagama uurijatele vastastikku vaba juurdepääsu arhiividele, et leida andmeid meie esivanemate matmispaikadest.

Presidentide kohtumisel käsitleti ka välisministrite poolt sõlmitud Eesti-Vene piirilepingu küsimust. Eesti riigipea meenutas, et Eesti on selle ratifitseerimise lõpetanud.

“Ma kinnitan veelkord - Eestil ei ole ühelegi oma naabrile ei territoriaalseid ega majanduslikke pretensioone, Eesti tunnistab jätkuvalt piirileppe allkirjastanud välisministrite Urmas Paeti ja Sergei Lavrovi poolt kokkulepitud piirijoone kulgemist,” rõhutas president Ilves.

Eesti ja Venemaa riigipeade kohtumisel käsitleti ka Euroopa Liidu ja Venemaa suhteid, mida detailsemalt arutati päev varem toimunud Euroopa Liidu ja Venemaa tippkohtumisel. President Ilves tervitas Euroopa Liidu ja Vene uue raamlepingu (PCA) läbirääkimiste algust ning tõdeti, et selle lahenduse leidmine on mõlema poole huvides.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. July 2008, 14:43
Otsi:

Ava täpsem otsing