Brüssel ja Moskva hakkasid rääkima

Sirje Rank 30. juuni 2008, 00:00

Pinged suhetes siiski püsivad.

Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi sõnul on uus partnerluslepe erinevalt ELi soovist lühike ja mitte eriti detailne. Konkreetsemaks saab minna eraldi lepingutega. Esimene kõnelustevoor toimub juba sel reedel, 4. juulil.

Kesksel kohal lepingus on energeetika. EL taotleb "võrdset mänguruumi", sealhulgas alternatiivsete tarnijate juurdepääsu Gazpromi torujuhtmetele. Gazprom omakorda tahab osalust jaotusvõrkudes Euroopa turul.

Medvedev, kes väldib küll eelmise Venemaa presidendi Vladimir Putini käredat retoorikat, jätkab sisuliselt sama joont.

Ta kritiseeris teravalt nii USA raketikilbi osade paigutamist Euroopasse kui ka NATO laienemise kava. Samuti ründas ta Balti riike, mis väidetavalt ajalugu ümber kirjutavad ja natsismi heroiseerivad. Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso vastas sellele, et EL mõistab hukka igasuguse totalitarismi, sealhulgas endise Nõukogude Liidu oma.

Puidutollide osas tahab EL lahendust hiljemalt juuliks, Medvedev oli valmis juulis vaid kõnelusi jätkama, kirjutas nädalavahetusel Helsingin Sanomat.

ELi kaubandusvoliniku Peter Mandelsoni sõnul ei paistnud Medvedev olevat informeeritud Soome ähvardusest vastukäiguna Soome kaudu Venemaale siirduvad veokid maksu alla panna, et neist tuludest oma metsatööstust toetada. Kuivõrd see ELi reeglite järgi võimalik on, seda Mandelson ei kommenteerinud.

Medvedev hoiatas ka Vene-Saksa gaasitoru politiseerimise eest. Barroso ütles, et Euroopa Komisjon toetab projekti, kuid et seda torujuhet saab ehitama hakata alles siis, kui kõik load on olemas.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:37
    Otsi:

    Ava täpsem otsing