Arktika jää all möllavad vulkaanid

30. juuni 2008, 10:35

Arktika on vulkaaniliselt väga rahutu
piirkond, kinnitavad uued andmed. Ka viimase kümne aasta jooksul on seal
toimunud mitmeid võimsaid vulkaanipurskeid.

Umbes nelja kilomeetri sügavusel paiknevad vulkaanid on ligi kahe kilomeetrise läbimõõduga ning ulatuvad ümbritsevast merepõhjast paarsada meetrit kõrgemale. Nad paiknevad pikas Gakkeli ahelikus, mis on kahe laama eraldusjooneks ning seega vulkaaniliselt aktiivne piirkond, kus vulkaanide tegevuse läbi uut ookeanilist maakoort juurde tekib.

Siiani olid teadlased seisukohal, et suure rõhu ja magma koostisest tulenevate omaduste tõttu imbub laava merepõhja võrdlemisi rahulikult, kuid ajakirjas Nature ilmunud artiklis selgitavad Woods Hole’i okeanograafiainstituudi teadlased eesotsas Robert Reeves-Sohniga, et laava klaasjas ja fragmenteeritud iseloom viitab selgelt võimsatele ja raevuka iseloomuga laavapursetele.

Viimasel ajal on rohkelt tähelepanu pälvinud Arktika jääkihi paksuse dramaatiline õhenemine, kuid teadlased ei näe siin otsest seost vulkaanipursetega. „Me ei usu, et vulkaanidel oleks jääkihile kuigi suurt mõju,“ ütles Reeves-Sohn LiveScience’ile.

Teadlaste sõnul võib ägedate vulkaanipursete tekkepõhjus olla selles, et Gakkeli ahelikus eemalduvad laamad üksteisest väga aeglaselt, mistõttu ei saa laava piisavalt kiirelt väljuda. Magmakambrisse kogunev gaas tekitab ülerõhu, mis kriitilise väärtuse ületades plahvatuslikult väljub. Plahvatuslikud pursked Gakkeli ahelikus toimusid arvatavasti 1999. ja 2001. aastal.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. August 2008, 11:45
Otsi:

Ava täpsem otsing