Trichet on Marsilt, Bernanke Veenuselt

01. juuli 2008, 16:03

Euroopa Keskpank ja USA Föderaalreserv on
kasvavale inflatsiooniohule reageerinud seni kardinaalselt erinevalt – USA on
järsult intresse kärpinud, Euroopa aga kõrgel hoidnud ja plaanib tõsta.

„Euroopa Keskpank on valla päästnud frontaalrünnaku inflatsioonile nagu sõjakas Marss, Föderaalreserv valinud ettevaatlikuma ja kannatlikuma Veenuse lähenemise,” kirjutavad Deutsche Banki ökonomistid oma analüüsis.

Rollid on vastupidised kui USA mõjuka kommentaatori Robert Kagani raamatus „Paradiis ja jõud”, mis võrdluse käibele tõi ning eurooplased oma „pehme”, sõjalise sekkumise asemel läbirääkimisi eelistava, poliitikaga armastusjumalanna leeri liigitas.

„Erineva reaktsiooni taga on erinev ajalookogemus – USAs deflatsioon ja depressioon, Euroopas Saksamaa hüperinflatsioon ja valuutareform,” kirjutab pank.

Läinud aasta septembrist on USA keskpanga juht Ben Bernanke enim jälgitud baasintressi langetanud 5,25 protsendilt 2%le. Pank püüab ergutada majanduskasvu, et vältida suurkoondamisi ning vaesuse kasvu. Eesmärk on mitte korrata 1930ndate aastate majanduslanguse ajal tehtud vigu.

Euroopa Keskpanga juht Jean-Claude Trichet on hoidnud intressi läinud aasta juunikuust muutmata 4% tasemel. Pank on märku andnud, et plaanib 4. juulil euroala intresse tõsta. Viimane statistika näitas inflatsiooni kiirenemist euroalal juba 4%le, mis on kaks korda sihiks seatud eesmärgist kõrgem.

Perspektiivis peaksid mõlemad keskpangad siiski naasma planeedile Maa.

„Eeldame, et lõhe Atlandi erinevate kallaste rahapoliitikas hakkab kahanema, kui majanduskasvu aeglustumine Euroopa Keskpanga inflatsioonihirme vähendab. Euroopa Keskpank langetab intresse 2009. aasta jooksul, USA jätab ilmselt intressid paigale,” prognoosib Deutsche Bank.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. July 2008, 16:03
Otsi:

Ava täpsem otsing