Moskva ründab britte viisarelvaga

Sirje Rank 02. juuli 2008, 00:00

Kui probleem ei lahene, tuleb juuli jooksul lahkuda ka TNK-BP juhil Robert Dudleyl, keda firma Vene oligarhidest aktsionärid on juba ammu tahtnud koha pealt lahti kangutada.

Kokku ähvardab väljasaatmine sadat firma välismaalasest töötajat, kelle seas on ka tehnoloogia, strateegia ja arengu, finantskontrolli ning varude juhtimise eest vastutavad asepresidendid. Kütuseturu praegu juba niigi pingelises seisus võib see tähendada naftatoodangu vähenemist.

TNK-BP Vene aktsionärid on väga lähedal sellele, et saavad Venemaa suuruselt kolmanda naftatootja juhtimise enda kätte, kirjutas eile ajaleht Kommersant. Nagu tunnistas üks allikas, pole lootustki, et dokumendid õigeks ajaks korda saavad. Protseduur vältab vähemalt kuus nädalat.

Viisade üle on vaieldud aprillist saadik, kui firma Vene aktsionäride huve esindav direktor German Khan esitas ametivõimudele taotluse vaid 63 välismaalase kohta. Robert Dudley sõnul polnud taotlus kooskõlastatud - tegelik vajadus on vähemalt 150 inimest -, kuid katsed kvooti suuremaks kaubelda pole seni tulemusi andnud.

Tüli firmas TNK-BP, kus osalused jagunevad 50 : 50 Briti kütusekontserni ja Vene oligarhide vahel, on käärinud juba pool aastat. Vene aktsionärid tahavad suuremat sõnaõigust firma juhtimisel ning agressiivsemat laienemist väljaspool Venemaad. Dudleyt süüdistatakse firma juhtimises vaid BP kasu silmas pidades.

BP on nimetanud firma ümber toimuvat jõuga ülevõtmiseks. Viisaprobleemide kõrval on TNK-BP ka maksuametnike ja prokuröride teravdatud tähelepanu all ning pooleli on mitu kohtuasja. See võib tähendada, et Gazprom või Rosneft soovivad haarata TNK-BPs kontrolli enda kätte. Äsja eitas Rosnefti juht selliseid plaane ja ka Kremli kõrged ametnikud on sellised kavatsused ümber lükanud.

TNK-BP ümber toimuvat jälgitakse välismaal väga tähelepanelikult. Retoorikas lubab Venemaa uus president Dmitri Medvedev õigusriiki ning majanduses riigi osaluse vähendamist. Kui suur on aga tema tegelik võim, küsib ajaleht Wall Street Journal.

Ka 1990ndatel vedas BP Vene oligarhidega vägikaigast, kui nood kantisid ühisest naftafirmast enda kasuks väärtuslikke varasid välja. Tüli küll lahenes, kuid BP-l tuli arvestatav osa oma investeeringust Venemaale maha kanda.

Nüüd on BP enda sõnul paremini karastunud. Wall Street Journal kirjutas, et kevadel tellis BP konsultantidelt isegi uurimuse Mihhail Fridmanile kuuluva Alfa Groupi taktikast konfliktides oma välispartneritega, nagu Norra Telenor ja TeliaSonera. Uurimus sai nimeks "Alfa mängureeglid" ning nende järgi käib mäng ka naftakompaniis TNK-BP.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:37
Otsi:

Ava täpsem otsing