Agnes Ojala • 1. juuli 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Saagikindlustus võib saada kohustuslikuks

"Mõte liigub selles suunas, kuid Euroopas muudetakse praegu ühist põllumajanduspoliitikat. Ootame muudatused ära ja siis saame edasi tegutseda," rääkis põllumajandusministeeriumi põllumajandusturu korraldamise osakonna juhataja Mai Talvik. Euroliidu määrus peaks allkirjastatama aasta lõpus.

Praegu püüab ministeerium koos põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametiga (PRIA) tootjaid kindlustuslepinguid sõlmima meelitada toetusega. Eilsest võivad väike- ja keskmise suurusega põllumajandustootjad esitada PRIA-le kindlustussummade hüvitamise avaldusi.

PRIA riiklike toetuste büroo juhataja kohusetäitja Liina Tilk sõnas, et kindlustushüvitise saab kahjukannataja kindlustusfirmast, aga PRIA maksab kindlustusmaksed tasunuile toetuse välja sõltumata sellest, kas talunik looduskahjude tõttu kindlustushüvitist sai või mitte. Kindlustustoetus peaks tagama, et põllumajandustootjail on kergem kindlustusmakseid tasuda ning looduskahjude puhul pole riigil vaja osutada erakorralist abi. Häda korral võib aga riigil olla keeruline abist keelduda, sest sellekohast kindlustusteenust pakkuvaid kindlustusseltse sama hästi kui pole.

"Firmad ei taha põllumeeste saaki kindlustada. Nii võib näiteks viljakasvataja ikalduse korral riigi poole pöörduda ja öelda, et tahtis kindlustada, kuid ei saanud," sõnas PRIA pressiesindaja Maris Sarv-Kaasik.

Läänemaa viljakasvataja Reinu-Einari OÜ juht Einar Pärnpuu peab kindlustuskohustust mõttekaks, kui see oleks mõistlikel tingimustel. Pärnpuu pole oma viljapõlde kindlustanud, kuna selleks puudus võimalus. "Saaki kindlustab vaid üks firma - ERGO. Saatsin päringu viiele kindlustajale. If vastas viisakalt, et ei tee sellist kindlustust, ERGO saatis tingimused. Ülejäänud aga isegi ei vastanud," rääkis põllupidaja. Ta lisas, et ilmselt muutuks kindlustamine kohustuslikkuse korral odavamaks.

"Eesti väiksust arvestades saab saagikindlustus hästi toimida vaid kohustuslikuna, kus kõik põllumehed kindlustavad oma saagi ja kogutud kindlustusmaksed moodustavad piisava fondi kahjude hüvitamiseks," arvas If Eesti Kindlustuse varakindlustuse vanemtootejuht Merko Kimsto. Vabatahtlikuna oleks see üliväike nišitoode, mis ei suuda kulusid katta.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt