ÄP fototoimetus • 1. juuli 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Uudised

PRIA maksis 122 taotlejale välja energiakultuuri kasvatamise toetused 2007. aasta eest.

Kokku määrati 11 568 hektari kohta toetust 5,69 miljonit krooni. Ühikumääraks kujunes pärast vähenduskoefitsiendi rakendamist 495 krooni hektari eest. Vähenduskoefitsienti rakendati PRIA menetlusbüroo peaspetsialisti Ülle Lauri sõnul, kuna garanteeritud pindala energiakultuuridele, mis Euroopa Liidus on 2 miljonit hektarit, ületati ELi riikides kokku 800 000 hektari võrra. Tulemusena korrutati esialgne ühikumäär 45 eurot/ha koefitsiendiga 0,7.

Enim kasvatati Eestis energiakultuuridest rapsi ja rüpsi - 98% pinnast.

Suurim oli kultuuride alune pind Viljandimaal - 2265 ha. Hiiumalt ei tulnud ühtki taotlust.

Fortum teatas, et rajab Pärnusse elektri- ja soojusenergia koostootmisjaama, mis maksab üle 1,2 miljardi krooni.

Tehas plaanitakse tööle saada 2010. aasta lõpus. Jaam hakkab tootma 45 megavatti soojust ning 23 megavatti elektrit, küttena kasutatakse turvast ja biomassi. Elektri ja soojuse kombineeritud tootmine on efektiivsem ja vähendab CO2 emissiooni 60 protsenti. Praegu on käimas ühe Fortumi kombineeritud jaama rajamine Tartus.

Autor: ÄP

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt