Keskaegse täheplahvatuse tontlik jälg FOTO

02. juuli 2008, 09:15

Keskajal elanud inimesed nägid seda oma
silmaga, nüüd on moodne kosmoseteleskoop Hubble teinud imelise foto sellest, mis
tuhat aastat tagasi plahvatanud tähest veel järel on.

1.mail 1006 plahvatas Linnutee galaktikas supernoova, see on üks eredamaid supernoovaplahvatusi, mida inimene oma ajaloos on Maalt vaadelda saanud. Ainult Kuu oli sel ajal taevas veel eredam. Supernoova oli nii ere, et vaadelda võis isegi päeval ja seda palja silmaga. Plahvatusejälg oli vaadeldav veel kahe ja poole aasta jooksul, enne kui see maalaste vaateväljast kadus.

Nüüd pildistas Hubble teleskoop üles selle, mis toona plahvatanud tähest veel järel on: tontlik saba on tegelikult täheplahvatuse lööklaine. Tähejäägid paiskuvad endiselt laiali, kiirusega 10 miljonit kilomeetrit tunnis.

Foto on kokku pandud kahe Hubble poolt tehtud uuringu põhjal. Esmalt uuris teleskoop 2006. aasta veebruaris nähtavat valgust, mida eraldavad tähejäänuses vesinikuaatomid. Tänavu aprillis jäädvustas Hubble sama jäänukipilve uuesti, sedapuhku ka infrapunaspektris.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. July 2008, 12:03
Otsi:

Ava täpsem otsing