Stockholmi börs tagasi 2003. aastasse?

Agnes Ojala 02. juuli 2008, 13:34

Uued langused börsil on tugevdanud kukkuvat
trendi, mis võib Stockholmi börsi viia tagasi 2003. aastal nähtud tasemeteni,
kirjutas di.se börsikommentaaris Rootsi sõltumatu rahaturge analüüsiva ettevõtte
Redeye analüütik Dawid Myslinski.

Viimase nädala langus on börsil kaubeldavate ettevõtete väärtusest hauganud veel 8%. Viimase kümne börsipäeva jooksul on tõusu nähtud vaid kahel päeval. Enamik investoreid on börsilt hoidnud ohutut distantsi, osa aga on liigses müügituhinas börsilt väärtpabereid kokku ostnud lootuses tabada trendi pöördepunkti.

OMXS30 indeks on jõudnud uutele madalatele tasemetele, mis kinnitab langevat põhitrendi. Kui märtsist maini toimuski tõus, siis oli see teisene trend, vastureaktsioon põhitrendile, mitte uue tõusva põhitrendi algus. Põhitrendi aga on väga raske pöörata ja nii jääb tõusuaeg esialgsest arvatust kaugemasse tulevikku.

Olukorra nõrkust tõestasid hiljutised arengud erinevates sektorites. 20. mail kukkus järsult pangandussektor, sellele järgnes 9. juunil tööstus. Ka IT-sektor näitas 9. juunil selgelt nõrkuse märke.

„Märkisin 21. mail oma päevikus ära pankade nõrkust, kuid otsustasin uskuda, et ülejäänud üldiselt tugev börs suudab sektorit toetada. 11. juuni märkmetes keskendusin sellele, et tööstus ja IT olid nõrkust näidanud, kuid lisasin, et liigselt müüdud pankade aktsiaid ootab mõningane hüpe. Just see viimati nimetatud arutlus osutus naiivseks, kuna pangad jõudsid siis juba järgmiste madalate tasemeteni, kinnitades langevat trendi,“ kirjutas Myslinski.

Langus on ühtlasi tugevdanud pea-õlad-muster, mis on tekkinud alates 2006. aasta algusest. Muster näitab, et OMXS30 langeb pikema aja jooksul umbes 600 punkti tasemeni, kus indeks oli viimati 2003. aasta lõpus.

OMXS30 väärtus on täna 860,17 punkti.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. July 2008, 13:32
Otsi:

Ava täpsem otsing