Luman: kui majandus ei toimi, siis pole ka midagi maksustada

03. juuli 2008, 13:22

Eesti Kaubandus-Tööstuskoja juhatuse
esimess Toomas Luman soovitas poliitikutel arvestada sellega, et kui majandus ei
toimi, siis pole ka midagi maksustada.

„Kui me viisime sisse oma ettevõtte tulumaksusüsteemi, siis Schröder (Endine Saksamaa liidukantsler, praegu Gazpromi tütarettevõtte nõukogu juhtiv Gerhard Schröder - toim.) ütles, et meie ei kogu makse ja nemad koguvad nii, et higi voolab, riigieelarvesse koguvad nad 1,4%SKP-st. Meie kogume aga 1,5% oma SKP-st. See on reaalsus! Saksamaal on firmades liiga palju mahaarvamisi jne,“ lausus Luman ümarlaual „Progressivne maksupoliitika ja sotsiaalse kindlustatuse tagamine“.

Näiteks tõi ta Saksa ettevõtte Siemensi, kes on tegutsenud ligi 20 aastat, kui riigieelarvesse on makse maksnud 0%. „Kõik esinduskulud, soodustused töötajatega seotud kulutused on meil rangelt reguleeritud, kuid Skandinaaviamaades on need ettevõtlusega seotud kulud. Ka Soomes on need näiteks vabamad kui meil,“ märkis Luman

Eesti plussina tõi Luman välja selle, et alates iseseisvuse algusest on välisinvestoritel olnud võimalus vabalt maad osta. „Eraomand on alati olnud rikkumatu, välisinvestoritel on võrdsed võimalused. Meil on see olnud nii alates iseseisvuse kehtestamisest. Paljudes üleminekumaades pole välisinvestoritel olnud aga võimalik maad osta,“ lausus Luman.

Oma ettekande kokkuvõttes soovitas Luman poliitikutel arvestada sellega, et maksutulu pole 0, kui maksumäär on 0. „Kui majandus ei toimi, siis pole ka midagi maksustada. Poliitika pole midagi muud, kui osaline majandusväärtuse ümberjaotamine maksustamissüsteemi kaudu. Kui pole tekitatud midagi, mida maksustada, siis pole ka maksutulu,“ lausus Luman.

„Ei saa ju olla õiglane, et riik võtab raha ära. Eestis tegutseb ligi 40 000 ettevõtet. Kas maksustada või mitte – selles on küsimus,“ märkis Luman.

„Eesti on väike ka muidugi. Paljud asjad, mida Prantsusmaal või Saksamaal saaks kasutada, need siin lihtsalt ei toimi,“ lisas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. July 2008, 13:19
Otsi:

Ava täpsem otsing