Heido Vitsur ei usu Forbes'i

Hille Tressum 04. juuli 2008, 15:19

Majandusteadlase Heido Vitsuri sõnul läks
Eesti majandusel hästi vaid see tõttu, et riigile laenati raha. Samuti märkis
Vitsur, et USA majandusajakirja Forbes analüüse ja prognoose Eesti kohta ei ole
vaja tõepähe võtta.

Keskerakonna konverentsil "Eesti majanduspoliitika 2008" ettekandega esinenud majandusteadlane Heido Vitsur väitis, et põhjus, miks Eesti majandus viimastel aastal jõudsasti õide lõi, on vaid selles, et riigile laenati raha.

„Laen kasvas kiiremini kui SKP. Iga uus laen tõi endaga kaasa sisetoodangu vähenemise. Mistõttu võib öelda, et sõime ise selle laenu ära, mõeldes, et oleme jube võimekad. Meie rikkus oli vaid väline,“ rääkis majandusteadlane.

Vitsur tõi välja, et kõige rohkem teeniti kasumit kinnisvarast, ligikaudu 7,6 miljardit krooni. Töötlev tööstusharu, mis peaks oleme riigi üks alustalasid, tootis kasumit vaid veidi üle miljardi krooni. Tööjõu kasv oli suurim ehitussektoris ning pea madalaim töötlevas tööstuses.

Majandusteadlane tõi oma ettekandes esile, et Forbes on paigutanud Eesti kümne atraktiivsema riigi sekka, seda muidugi välisinvestoritele. „Mina Forbes'i ei usu. Ei maksa seda informatsiooni tõsiselt võtta,“ kommenteeris majandusteadlane USA majandusajakirja.

Konkurentsivõimest rääkides märkis Vitsur, et tegelikult võistlesime päris mitmes tööstussektoris Aasia riikidega. „Enam ei saa me ka nendega konkureerida, kuna meie tööjõukulud on märkimisväärselt suurenenud,“ sõnas Vitsur ning tõi siinkohal näiteks Kreenholmi ja Pärnu linatehase sulgemise.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. July 2008, 16:50
Otsi:

Ava täpsem otsing