Kadrin Karner • 6. juuli 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Hotelle ähvardab rängem käibemaks

"Rahandusministeerium valmistab ette järgmise aasta eelarveprojekti ja üks võimalus, mida nad on arutanud, on minule teadaolevalt käibemaksu tõstmine," ütles aripaev.ee-le Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu ja Nordic Hotels OÜ juhatuse esimees Feliks Mägus, kelle sõnul praegu midagi kindlat sel teemal veel väita ei saa.

Rahandusminister Ivari Padar kommenteeris võimalikku maksumuudatust lühidalt. "2009. aasta riigieelarve läbirääkimiste käigus arutatakse erinevaid tulude tõstmise ja kulude vähendamise võimalusi, ent enne lõplike kokkulepete sõlmimist kogu 10 miljardi krooni osas on veel vara detailidesse minna," ütles ta.

Küsimusele, millised mõjud on sellel Eesti turismile, vastas Mägus otse, et need on halvad. Mägus tõdes, et praegu käib turismi käsi niigi halvemini kui varem.

"Käibemaksu tõusus ei ole midagi positiivset," ütles Mägus ning lisas, et ei oska küll näha, kellele sellest tulu võiks tõusta. "Ma arvan, et riigile ka mitte. See on lühinägelik otsus," sõnas ta kriitiliselt.

"Loodan, et selline algatus ei leia piisavalt toetust. Olukorras, kus hotellikohtade arv on Eestis pidevalt kasvanud, aga hoolimata rakendatud meetmetest on välisturistide arv kahanemas, ei avalda 13protsendiline hinnatõus kindlasti positiivset mõju Eestisse tulevate turistide arvule," rääkis Eesti Turismifirmade Liidu president ja ASi Reisiekspert omanik Sven Lõokene.

Läti ja Leedu kuuldavasti ei plaani sarnaseid samme, samuti ka Soome. "Seega, miks peaksid turistid tulema Eestisse, kui meie hinnad muutuvad kõrgemaks kui lähinaabritel," arutles Lõokene.

Krokodillikomisjon arutas, et kõik käibemaksud tuleks ühtlustada, ka hotellide. Veel puudutas see meditsiiniteenuseid ja kultuuriüritusi. Loodetavasti võidab mõistlikkus ja see asi ei käivitu.

Me peame vaatama, mida teevad meie lähinaabrid, et me ei oleks kreenis oma ettevõtjatega. Kui Soome tahab tõesti alandada käibemaksu toitlustuse või teeninduse pealt, siis me ei tohiks kindlasti teises suunas joosta. Me peletame ühe tuluallika. Praeguses kontekstis ma küll ei näe, et see mõttekas oleks. Eesti peaks konkurentsivõime säilimise eesmärgil vaatama ka vasakule ja paremale, et mitte eristuda naabritest sellega, et me oleme kehvemad.

Kuid kui teenindusvaldkonnalt veel raha ära võtta, siis teenindusvaldkonna palgad ja investeeringud jäävad väiksemaks ja teeninduse tase läheb veel kehvemaks.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt