Agnes Ojala • 6. juuli 2008 • 3 min
Jaga lugu:

Tark läks Pilvest dividendidega mööda

Kui mullu said mõlemad mehed oma firmadest, vastavalt Advokaadibüroost Aivar Pilv ja Advokaadibüroost Tark & Ko, 2006. aasta tulemuste eest võrdselt 4,63 miljonit krooni omanikutulu, siis sel aastal võtab Pilv ettevõttest välja 5,59 miljonit, Tark aga 6,47 miljonit.

Pilv selles midagi eriskummalist ei näe, öeldes: "Esiteks on ajalooliselt teada, et Targa büroo on meist poole suurem nii töötajate, turuosa kui ka käibe poolest. Seega on igati loogiline, et ta rohkem dividende saab. Mingit kadeduseussi minus küll ei ole."

Pilve sõnul oleks pigem põhjust küsimusi esitada siis, kui olukord oleks vastupidine. Samuti märkis ta, et oli eelmise aasta ühel pulgal olemise üle üllatunud.

Määratud dividendid kavatseb Pilv juba tavaks kujunenuna aasta jooksul välja võtta. Osa on ka juba välja makstud. "Ka sel aastal lähtume põhimõttest, et kõik makstakse välja. Ei näe põhjust, miks peaks teisiti tegema. Kui just nüüd majanduses midagi väga hapuks ei lähe, mingeid väga erilisi sündmusi ei toimu," lausus firmajuht.

Sel aastal maksab büroo osanikele välja 6,5 miljonit krooni (mullu 5,5 miljonit). Mullune kasum oli 7,41 miljonit krooni (aasta varem dividendimaksetega võrdselt 5,5 miljonit krooni).

"Mullu olid kasum ja käive suuremad. Sellest tulenevalt oli võimalik ka dividende rohkem maksta. Nagu näete, ei ole me otsustanud 100% kasumist dividendideks maksta. Teatud osa oleme jätnud ka uue büroo arendamiseks," selgitas Pilv, kelle büroo Tartu osa kolib sügisest uutesse tööruumidesse Emajõe Ärikeskusesse ehk Taskusse.

See on Pilve sõnul märkimisväärne investeering, milleks on vahendeid juba mõnda aega kogutud. Uues kontoris asub tööle 6-7 advokaati-juristi koos tehnilise meeskonnaga. Osalt laieneb tegevus Siiguri ja Kõrgessaare bürooga liitumisest, osalt võetakse uusi inimesi tööle otse ülikoolipingist.

Dividendidest saadud tulu kavatseb Pilv osalt pikaajaliselt investeerida, osa aga läheb isiklike ja perekondlike plaanide täitmiseks.

Suurema summa maksab tänavu välja ka praeguse õiguskantsleri Indrek Tederi endine firma, varasem Advokaadibüroo Teder, Glikman & Partnerid, praegune Advokaadibüroo Glikman & Partnerid. Ettevõte eraldab möödunud aasta heade tulemuste eest dividendideks 13,71 miljonit krooni.

Ettevõtte osanike hulka kuuluvad Aleksander Glikman, Leon Glikman, Mariana Hagström ja Daisy Tauk, kes koos Indrek Tederiga olid mullu edetabeli neljanda saja keskpaigas, jagades siis omavahel 14,2 miljonit krooni.

Ettevõte teenis 2007. aastal 13,17 miljonit krooni puhaskasumit.

Veidi tagasihoidlikum on dividendimakse Advokaadibüroos Ruus, Koch & Vabamets, kus kolm partnerit Taivo Ruus, Kari-Paavo Koch ja Erki Vabamets jagavad omavahel 2,5 miljonit krooni ehk kogu kasumi. Ka mullu läks jagamisele kogu kasum - 1,3 miljonit krooni.

Kogu kasumi või sellele ligilähedase summa dividendideks maksmine paistab Eesti advokaadibüroodes olevat küllaltki tavaline praktika. Sellest on aga kõrvale kaldunud Advokaadibüroo Paul Varul. Firma maksab tänavu osanikele omanikutulu 1,5 miljonit krooni, kasum möödunud aasta tegevusest oli aga 14,17 miljonit. Bürool on kokku viis aktsionäri, suurima osalusega on Paul Varul ise, talle kuulub kolmandik firmast. Mullu maksis firma samale hulgale aktsionäridele dividendidena kaks korda suurema summa .

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt