Elu Maal algas sadu miljoneid aastaid varem

07. juuli 2008, 18:19

Austraalia uurijate sõnul annab maailma
vanimast teemandist pärineva süsiniku uurimine alust oletuseks, et elu Maal on
senioletatust sadu miljoneid aastaid vanem.

Alexander Nemchin Curtini ülikoolist avaldas koos kolleegidega oma uurimistulemused ajakirjas Nature. Töörühm uuris 4,2 miljardi aasta vanusest teemandist leitud süsinikuterade süsinikuisotoopide suhet, kirjutas ABC Science.

Teemandid omakorda olid suletistena tsirkoonikristallis. Et tsirkoon on selle koostises väikses koguses esineva uraani tõttu dateeritav, saame öelda, et selles leiduvad teemandid on vähemalt 4,2 miljardi aasta vanused, sest ühe mineraali või kivimi sees olev teine mineraal on ümbritsevast alati vanem.

Tsirkoonikristallid leiti eelmisel aastal Lääne-Austraaliast. Nemchini kolleegi Fitzsimonsi sõnul on süsinikuisotoopide suhte järgi võimalik hinnata, kas vastav süsinikukogus on orgaanilise või anorgaanilise tekkega. Stabiilne süsinik esineb kahe isotoobina – süsinik-12 ja süsinik-13. Esimene on kõige levinum süsiniku isotoop ning moodustab valdava osa kogu Maa süsinikukogusest. Ka fotosünteesivad taimed eelistavad seda isotoopi, mistõttu on orgaanilise tekkega süsinikus süsinik-12 osakaal tavalisest veelgi kõrgem.

„Seega on taimedel teistsugune süsinikuisotoopide suhe ning kõik, kes taimi söövad, pärivad neilt samuti selle suhte,“ ütles Fitzsimons.

Nemchini uurimus näitas, et teemandist leitud süsinik on rikastunud süsinikust massiarvuga 12, mis annabki alust oletada, et fotosünteesivad organismid olid olemas juba niivõrd varases Maa arengujärgus. Maa on 4,55 miljardi aasta vanune.

Senised kõige julgemad oletused elu vanuse kohta ulatuvad 3,5 miljardi aasta tagusesse aega, kuid needki ei ole teadlaskonnas üheselt aktsepteeritud.

Muidugi on võimalik, et leitud süsinik on siiski anorgaanilise päritoluga, kuid sel juhul satuvad raskustesse ka mitmed teised oletused, mis seovad süsinikuisotoopide suhet just fotosünteesiga. „See ärritaks paljusid inimesi ja saadaks nii mõnedki teooriad prügikasti,“ ütles Fitzsimons.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. July 2008, 18:48
Otsi:

Ava täpsem otsing