Mikrolainerelv kontrollib rahvahulki müra abil

08. juuli 2008, 13:23

USA firma väidab, et on valmis välja tulema
relvaga, mis kiirgab mikrolainete abil helisid otse inimestele pähe.

Seadme, millel nimeks MEDUSA (Mob Excess Deterrent Using Silent Audio), tööpõhimõte põhineb sellel, et lühikesed mikrolaineimpulsid soojendavad kiiresti kudesid, mis omakorda tekitavad koljusiseseid lööklaineid, mis on tajutavad helidena. Kui mikrolaineimpulsse edastatakse korrapäraste signaalidena, on võimalik tekitada äratuntavaid helisid, kirjutas New Scientist.

Seadet võib rakendada militaarotstarbel või näiteks suurte rahvahulkade rahustamiseks, kuid rakendusi võib olla teisigi.

Firmas Sierra Nevada Corporation seadme kallal töötav Lev Sadovnik alustas töid USA mereväe tellimusel. Mereväeraporti väitel on seade osutunud efektiivseks.

MEDUSA tekitatud heliefekt on piisavalt tugev selleks, et selle mõjupiirkonda sattujatel tekitada ebamugavustunnet või halvata koguni teovõime. Sadovniku sõnul ei ole siin vaja arvestada ka tavapäraste helitugevuspiiridega, sest heli ei läbi kuulmekilesid. Seadme poolt tekitatud heliefekti puhul on olulised nii heli ärritavus kui ka valjus, lisaks pole võimalik selle efekti vastu midagi ette võtta.

Sadovniku sõnul sai seade võimalikuks tänu uudsele ümberseadistatavale antennile, mille mõtles välja tema kolleeg Vladimir Manasson. Antenn juhib lainevoogu elektrooniliselt, nii on võimalik laineid suunata vaid väga kitsasse piirkonda või kiirata laineid korraga mitme sihtmärgi suunas.

Kuid seadme rakendus ei pruugi piirduda vaid sõjapidamisega. Linnud näivad olevat mikrolainetena edastatud helisignaalide suhtes ülitundlikud, nii saaks seadme abil peletada näiteks linnaparkidest hiiglaslikke rongaparvi.

Lahendus võimaldaks edastada helisignaale ka inimestele, kellel on probleeme kuulmisega, see võimaldaks neil taas kuulda.

James Lin Illinoisi ülikooli elektri- ja arvutiinseneriteaduse osakonnast ütles, et MEDUSA on põhimõtteliselt teostatav. Ta on ise töötanud samas valdkonnas ning pakkunud välja muusikatööstusele lahenduse, kuidas mikrolainete abil helivõimendussüsteeme täiustada.

Kuid tema sõnul on siin küsimus võimsuses. Katsetes on proovitud mikrolaineid, mille tekitatud heliefektid on olnud vaevukuuldavad, kuid helisüsteemid peaks olema palju võimsamad ja võimsad lööklained võivad kujutada inimese tervisele ohtu.

„Ma tunneksin muret, milliseid mõjusid inimese tervisele see võib kaasa tuua,“ ütles Lin. „Võimatud pole ka närvikahjustused.“
Sierra Nevada lubab demoseadme valmis saada aasta jooksul, teisaldatav seade võtab aega 18 kuud. Hetkel loodab firma saada raha USA kaitseministeeriumilt.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. July 2008, 18:48
Otsi:

Ava täpsem otsing