Rekordkameeleon elab vaid mõned kuud

08. juuli 2008, 13:02

Haruldase kameeleoniliigi esindajad
kooruvad kõik samal kuul ning surevad üheskoos vaid neli-viis kuud hiljem. Seega
on uue uurimuse kohaselt tegemist kõige lühema elueaga selgroogsetega.

Labordi kameeleon avastati 1872. aastal Madagaskari kuivast edelapiirkonnast. Kuid alles 2003. aastal märkasid zooloogid, et see liik on väga iseäralik. „Kummaline oli see, et leidsime vaid täiskasvanud loomi ning mitte ühtegi noorlooma,” ütles uurimuse üks autoritest, Kristopher Karsten Oklahoma ülikoolist National Geographicule.

Pärast kameeleonite põhjalikumat jälgimist kolme aasta jooksul veendusid Karsten ja tema kolleegid, et kogu Labordi kameeleonite (Furcifer labordi) populatsioon vahetub igal aastal välja.

Labordi kameeleonid veedavad munas kaheksa kuni üheksa kuud. Pärast koorumist tegelevad nad neli-viis kuud söömise ja paljunemisega. Kõik kameeleonid kooruvad samal kuul, nimelt novembris.

"Me pole veel päris kindlad, kas nad ka samal kuul surevad,” ütles Karsten, kelle töörühma artikkel ilmus ajakirja Proceedings of the National Academy of Sciences viimases numbris. „Mõned surevad varem juba seetõttu, et kiskjad panevad nad nahka. Teised on aga loomulikult lühema elueaga.”

Pole selge, miks Labordi kameeleonite selline elutsükkel välja on kujunenud. Tegemist võib olla vastusena Madagaskari karmidele elutingimustele. „Tõenäoliselt peab olema tegemist evolutsioonilise survega. Tundub, et selline eluviis tasub nende puhul ära, muidu poleks see liik siiani säilinud,” ütles Karsten.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. July 2008, 10:50
Otsi:

Ava täpsem otsing