Kalurite püügivõimsus ületab kalavarusid kahekordselt

10. juuli 2008, 09:05

Rannakalurite praegune püügivõimsus ületab
kalavarusid kahekordselt, selgus Tartu Ülikooli Eesti mereinstituudi
vastvalminud Eesti kalalaevastiku tasuvuse analüüsist.

Põllumajandusministeeriumi tellitud analüüsist selgus, et ka rannakalurite vähendamine poole võrra ei takistaks olemasoleva kalavaru täielikku ekspluateerimist, kuna püügivõimsus ei sõltu niivõrd püüdjate ja paatide kui olemasolevate seisevpüügivahendite nõudmiste arvust, kirjutas Oma Saar.

Viimastel aastatel on enamik kalureid kasutanud maksimaalsest võimalikust püügivõimsusest vaid murdosa. Seega võib hüpoteetiliselt tekkida olukord, kus riik otsustab näiteks aastal 2010 vähendada Lääne-Eestis püügivahendite limiiti veerandi võrra, ent kõrge toorkala hind tingib intensiivse püügivahendite kasutuse, mistõttu võib püügikoormus võrreldes 2006. aasta tasemega kasvada viiekordseks, tekitades riigi püüdlusele vastupidise efekti.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. July 2008, 16:34
Otsi:

Ava täpsem otsing