Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Hobujaama tänava toidujaam Vapiano
Vapiano on vana hea söökla moodsam ja ilusam, aga ka keerulisem edasiarendus. Kui sööklas seistakse ilusasti ühes järjekorras, laotakse toit kandikutele ja antakse raha kassasse, siis Vapianos tuleb iga roa kättesaamiseks seista eraldi järjekorras: salatile oma, pastale oma... Söögikohta sisenejale antakse kohalik krediitkaart, millele tellitud road kantakse, arve tuleb maksta alles lahkudes.
Järjekord-on-kuningas-süsteem võib mõneti isegi kasulik olla: kui ei viitsi järjekordades seista, siis sööd ka vähem ja valid kas salati või pitsa või pasta, mitte salati ja pitsa ja pasta. Eestlase keskmine kaal üha kasvab, nii et võitluseks tervislikuma elu eest kõlbavad ka järjekorrad.
Leti kõrvalt võib leida menüü, mis teavitab, et peale salati, pitsa ja pasta saab ka antipasti't ehk suupisteid ja dolci't ehk magustoitu. Nende jaoks eraldi sildiga seismiskohta ei ole, infopunktist öeldi, et neid saab salatiletist.
Leti juures võib jälgida, kuidas kokk tellitud toitu valmistab. Toidutegemisele lisaks peavad kokad vahetpidamata kliente koolitama ja vastama küsimustele, et kust leiab menüü, mida millise leti juures tellida saab, mis toit mingi nimetuse taga end peidab jne. Vaesed kokad, vaesed sööjad! Kahju minu kõrval seisnud kaunist daamist, kes mitte millestki aru ei saanud ja lõpuks juustuga pikki makarone tellis. Loodetavasti need ikka maitsesid talle.
Sisekujundus, mida järgitakse kõikjal Vapiano keti söögikohtades, on rõhutatult moodne ja suurlinlik: hele puit, hele naturaaltoonis nahk, suured klaaspinnad. Lauad on pigem suured kui väikesed, toolid enamasti seljatoeta tumbad - ikkagi kiirsöökla. Väiksemad ja mugavamate istmetega lauad on tugevas vähemuses ja kogu aeg hõivatud.
Pärast arutut sebimist saame klaasi veini, köögiviljasalati, vasikalihalõigud tuunikalakastmega ning gorgonzola ja Kreeka pähkli pappardell'id lõpuks lauale (kolm järjekorda). Sai ununes, tuleb neljas kord järjekorda minna. Aga toit oli vaeva väärt: salat värske ja krõmps, mõnusa kastmega; sai värske, tõenäoselt kohapeal küpsetatud; vasikaliha ja kaste suurepärased ning lihtsa kastmega värske pasta lausa ülihea. Ka magustoiduks (viies järjekord) toodud tiramisu ja Itaalia küpsised olid mõnusad.
Laudadel olid oliiviõli, äädikas, potike basiiliku ja teine tüümianiga. Basiilikut polnud vist kaua kastetud, see oli parajasti värske ja kuivatatu vaheolekus. Kõrvallaua neiud tundsid basiiliku ära, aga tüümiani kohta tahtsid ettekandjalt teada, et mis taim see on ja milleks kasutada. Ettekandja ei teadnud midagi muud öelda, kui et see on üks taim, mida toidu maitsestamiseks kasutatakse.
Keskpäeval on Vapiano täis igas vanuses kontoriinimesi, õhtusel seltskonnal jäi keskmiseks vanuseks napilt üle kahekümne - äsja McDonaldsist välja kasvanud põlvkond. Vapiano võikski olla Ameerika hamburgerla euroopalik, aga ka moodsam ja tervislikum, variant.