Juht on hoolikam kui autos on kaasreisija

14. juuli 2008, 13:11

Tihti väidavad autojuhid, et roolis
mobiiltelefoniga rääkimine pole oluliselt ohtlikum kui kõrvalistujaga
vestlemine.

See väide on kolinal ümber lükatud. Küll selgub, et kui lisaks juhile on autos veel keegi teine, siis muudab see juhi sõidustiili ohutumaks, kirjutas New Scientist. Kanada Ontario ülikooli teadlane Chris Lee sõnul sõidavad juhid siis ettevaatlikumalt kui neil on autos reisijaid. Kehtib ka põhimõte: mida rohkem kaasreisijaid, seda hoolsamalt püüab juht sõita.

See väide põhineb USAs Florida osariigi ühel kiirteel 50 kilomeetrisel lõigul juhtunud õnnetuste analüüsil. Teadusajakirjas Accident Analysis and Prevention väidab Lee, et juhi suurenenud vastutus suudab üles kaaluda ka selle, et kaasreisijatega vestlemine võib juhi tähelepanu hetketi kõrvale juhtida. Siiski on üks suur erand: noorukid muutuvad roolis uljamaks ja hooletumaks, kui neil istub autos kaasreisijaid, kes on neist nooremad.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. July 2008, 10:42
Otsi:

Ava täpsem otsing