Ostjata korteri võib välja üürida

Kadrin Karner 16. juuli 2008, 00:00

BREC Kinnisvara on siiani avastatutest ainus, kes otse kodulehel reklaamib välja nii ostu kui ka üürihinnad.

Kinnisvara vahendamisega tegeleva 1Partner Kinnisvara atesteeritud kinnisvaramaakler Maria Kopso ütles, et 1Partneril on üheaegselt nii üürile kui müügiks pakutavate korteritega kogemus Tallinnas Lasnamäel Priisle 1b asuva kortermajaga ning veel paari välisinvestoritele kuuluva väiksema kortermajaga. "Arendajatel on üürile andmise idee tekkinud viimase poole aasta jooksul, kui selgus, et kortereid soovitud hinnaga müüa ei õnnestu," ütles Kopso ning lisas, et tulemused on head, kuna kliendil tekib valikuvõimalus. "Samuti pakuvad arendajad välja lahendust, kus üüritakse õigusega hiljem osta."

Küsides, milline võib olla kinnisvarafirma kasu, rääkis Kopso, et otseselt selle skeemiga vahendusfirma ei võida ega kaota. "Küll on aga üüri vahendamise tasu madalam müügitehingu vahendustasust."

Kinnisvarabüroo Uus Maa tegevjuht Mika Sucksdorff ütles, et peamiselt on korterite müümine ja üürile andmine samaaegselt ajendatud arendajate soovist tekitada endale kassavoog ning Uus Maa on seda isegi paarile arendajale soovitanud. "Kuid arendaja peab mõtlema, et korterit hiljem müües ei ole enam tegemist uue korteriga ning peab arvestama mingisuguse remondisummaga, sest peale üürniku väljakolimist võib olla vaja välja vahetada parkett, värvida seinad vms. Üürnik peab arvestama sellega, et korter on samal ajal müügis ning potentsiaalsed ostjad käivad seda vaatamas ja samuti peab ta müügi puhul võib-olla kiiresti välja kolima."

Sucksdorffi sõnul tuleb arvestada ka lisaettevalmistustega, nagu näiteks korteri valmis ehitamine või köögimööbli ja garderoobi sisse ehitamine. "Kahjuks ei ole täpselt teada, millist kasu võiks arendaja sellest saada," tõdes ta.

Sarnaselt 1Partneriga tõdes ka Uus Maa, et üks paremini toimiv võimalus on üürimine ostuhuvilisele seniks, kuni tekib võimalus korter välja osta. Üürisumma arvestatakse korteri hinnast maha.

Arco Vara juhatuse esimees ja finantsjuht Aare Tammemäe täpselt öelda ei tea, kas vahendusäris korteritele topeltpakkumist tehakse, aga oma arendusprojektide puhul seda tehtud pole.

Tammemäe sõnul on neil praegu müügis näiteks Kodukolde projekt ja seal on kõik endiselt müügis, midagi üürile anda ei plaanita. "Meil läheb müük päris kenasti. Arco Varal ei ole praegu selliseid projekte käsil, mida võiks rendiks pakkuda," jäi Aare Tammemäe endale kindlaks.

"Eks sellest tulebki nii aru saada, et ühel või teisel moel püütakse endale mingit rahavoogu tekitatada. Kui ei õnnestu müük, siis püütakse saada mingigi rahavoog, et katta tekkinud rahakulusid," sõnas ta ning lisas: "Aga meie ettevõte seda praegu ei viljele."

Tammemäe sõnul on mujal Euroopas renditurg oluliselt aktiivsem. "Ma arvan, et meil on renditurg suhteliselt välja arenemata." Ta ütles, et tervitaks tervete rendimajade, mitte ainult korterite ehitamise projekte Eestis.

BRECi arvamust projekti käekäigu kohta aripaev.ee-l saada ei õnnestunud.

Kahte asja korraga on väga raske hästi teha. Kui annad korteri üürile, siis kes seda ikka osta tahab, ja kui läheb müüki, siis terve mõistusega inimene seda ju üürida ka ei taha. See on rohkem hädatapp. Müügi tarbeks arendatud korterite väljaüürimisel on korterid nn tabula rasa kujul. Sellist korterit ei saa ju üürile anda. Vähim, mida üürimise korral vaja, on kindlasti köögimööbel, see aga tähendab ettevõttele lisainvesteeringut.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:38
    Otsi:

    Ava täpsem otsing