Piitsa anti aktsiatele, hoope sai ka dollar

Tarvo Vaarmets 16. juuli 2008, 00:00

Eilne börsipäev osutus taas kord üpriski põnevaks: ülemaailmse börsimüügi kõrval kukkus euro suhtes enneolematult odavaks ka USA dollar.

Dollari surus alla mure jätkuva USA laenukriisi ja maailma suurima majanduse tervise pärast. Euro kerkis dollari vastu läbi uue tähise ning jõudis eile 1,6038 dollarini. Euro tugevnes ehk dollar nõrgenes isegi sellest hoolimata, et Saksamaa investorite usaldusindeks langes kerkivate toidu ja nafta hindade tõttu viimase 16 aasta madalaimale tasemele. Euro tugevnemine ei mõju hästi aga siinsetele ettevõtetele, kes ekspordivad USAsse, sest ookeanitaguste tarbijate jaoks muutuvad nende tooted seeläbi kallimaks.

Maailma aktsiaturge vedasid eile alla taas kord probleemid finantssektoris. Toetust ei saadud ka USA keskpanga juhi Ben Bernanke kommentaaridest. Bernanke teatas, et USA majandus seisab vastamisi mitmete raskustega, nagu pingeline finantssektor, rappuv tööturg ja jätkuvalt nõrk ehitusturg.

Kui Aasias ja Euroopas näitasid põhilised börsindeksid valdavalt kahe- ja kolmeprotsendilisi miinuseid, siis veidi väiksema kaoga avanesid USA aktsiaturud.

Uus hoop tabas USA eluasemelaenu ettevõtete Freddie Mac'i ja Fannie Mae aktsiaid, mis turu avanedes olid pea 30% miinuses. Näib, et valitsuse lubadus vajadusel kaht suurlaenajat toetada ei suuda investoreid piisavalt veenda. Freddie ja Fannie kõrval jätkati ka teiste finantsettevõtete väärtpaberite hindade hööveldamist: Wachovia aktsia langes päeva alguses üle kümnendiku, Citigroupi ja Bank of America väärtpaber aga üle 5%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:38

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing