Kertu Ruus • 15. juuli 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Vajatakse Raudmeest

Kui tööturuameti viimaseid numbreid vaadata, siis haigutavad siin endiselt käärid nende töökohtade vahel, mida ettevõtted lootusrikkalt pakuvad, ja nende vahel, kuhu kõik ametisoovijad kambakesi ära püüavad mahtuda.

Suurim probleem - kes teeb masinaid ja metallitöid? Masinate ja seadmete eksport moodustab meie väljaveost viiendiku, nii et potentsiaal on tohutu. Aga metallitöölisi otsitakse ikka taga nagu kroonprintsile sobivat abikaasat. "Vajadusele metallierialade tundjate järele ei paista lõppu tulevat," nendib Nele Labi, tööturuameti tööturuteenuste ja -toetuste osakonna juhataja.

Kajana kinnitab tema sõnu ka Eesti Masinatööstuse Liidu juht Jüri Riives. "Täpselt nii see on!" hüüatab ta tööjõunälja kohta oma sektoris. Kui 1. juulil oli tööturuametis saadaval 318 metallikonstruktsioonide valmistaja töökohta, siis sooviavaldusi neile oli laekunud vaid 69 ehk pea viis korda vähem. Puudus oli ka nendest, kes oleksid avaldanud soovi asuda keevitaja või elektroonikaseadmete koostaja raskesse ametisse. "Otsiti siin keevitajaid küll 20 000kroonise kuupalgaga, aga neid ei leitud," tõdeb Labi.

Sestap soovitab Riives tööotsijail julgelt panustada masinaehituse ja metallitöötlusega seotud ameteile.

Mõnda teise ametisse on aga soovijaid ülearu. Nii on pakkijate-pesijate seas ülepakkumine praegu 12kordne, ehitustööliste seas 9kordne ja autojuhtide seas 8kordne.

Lisaks otsiti tööturuameti kaudu teises kvartalis 136 juhti, kuid soovijaid kõrgemale redelipulgale oli lausa 1401. Kas ka töötud käituvad nagu noored uljad mehed ja küsivad tummaks võtvat palka?

On selliseid, tunnistab Nele Labi. Kuid on ka neid, kellele paneb põntsu pigem madal enesehinnang. "Näiteks kui puudega inimesel on kõnedefekt, kuid kuldsed käed, siis võib ta eeldada, et tema tööd ei leia," räägib Labi. "Kuid ega siis tööandja ei vaja kedagi, kes lobisema hakkaks!"

Vajadus inseneride ja masinaoperaatorite järele on kibe kogu planeedil Maa, näitavad ülemaailmse personalifirma Manpower uuringud.

Ka näiteks USAs on hoolimata majanduse jahtumisest töökohti, mis ikka täituda ei taha. Ning täpselt nagu Eestis, on ka siin enim vaja insenere, oskuslikke masinatega opereerijaid, keevitajaid ja mehaanikuid. "Sama probleem on ka Euroopas," lisab Jüri Riives masinatööstuse liidust.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt