Sõritsa: Me võime ka praegu saja-aastase rasestada

17. juuli 2008, 10:32

„Ma ei tea, kas see kõik on 30 aastaga
võimalik,“ ütles Eestis esimesena kunstliku viljastamisega alustanud naistearst
Andrei Sõritsa ajakirjas Nature ilmunud ennustuste kohta, kuidas tulevikus on
võimalik lapsi saada.

Andrei Sõritsa kommenteerib artiklit: Lapsesaamise tulevik: laboribeebid ja rasedad vanaemad

Täna suurimat Eesti erahaiglat Elite juhtiva Sõritsa sõnul on osa ennustusi tehtud väga pika perspektiiviga, samas on osa asju ka täna teoreetiliselt võimalikud. „Me võime praegu ka doonorrakkude abil viljastada saja-aastase või kümneaastase. Küsimus on selles, kas maailm seda tahab. Tehnoloogia on üks, seadused, eetika ja regulatsioonid on teine asi,“ ütles ta.

Inimesed tahavad saada enda geneetilist last. Kuidas neid aidata? Sõritsa sõnul võivad siin appi tulla tüvirakud, kuid neist räägitakse juba kümme aastat ning suuri drastilisi muutusi pole tulnud.

Tema enda ennustuse järgi võib aga juba kümne või kahekümne aasta pärast saada lahendus, kuidas sünnitust karjääri nimel edasi lükanud paarid võiksid saada terveid ja õigeaegseid lapsi. Lahendus oleks rakupank.

„Tuberkuloos oli ühiskonnale koormaks, samamoodi on ühiskonnale koormaks see, et hilja sünnitajate lastel on rohkem väärarenguid või sünnivad need lapsed enneaegsetena,“ ütles Sõritsa. „Tuberkuloosi vastu saadi kohustusliku vaktsineerimisega. Reproduktiivsuse valdkonnas aitaks kohustuslik rakkude säilitamine. Inimene on saanud 18, talle antakse pass ja samal päeval võetakse tema seemne- või munarakud panka hoiule. Need on kõrge potentsiaaliga rakud, mida saab kasutada siis, kui ta tõesti soovib last saada. Sündinud laste tervist aitaks selline abinõu väga palju parandada.“

Halbade geenide väljalülitamine võib saada samuti 30 aastaga võimalikuks, ennustas ta. „Kogu reproduktiivsusega seotud valdkond areneb väga jõudsalt, aga küsimus jääb ikkagi üles: kas me saame loodusega hakkama?“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. August 2008, 19:12
Otsi:

Ava täpsem otsing