ÄP fototoimetus • 17. juuli 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Kunst on kartelli mitte leida

Sõna "kartell" kasutamine on Eestis olnud veel rohkem keelatud kui keelatud lepped ise. Konkurentsiameti senise käitumise järgi vähemalt: meedia saab pragada ja 99,99 protsendile kahtlustustele amet kinnitust ei leia, ehkki tegelik elu näitab muud - keelatud lepped on pigem reegel. Mullu pärast alkomüügipiirangut arutasid kaupluseketid kaupluste lahtiolekuaegu, pangad otsustasid, et üle 5000 krooni saab tehinguid teha vaid ID-kaardi või PIN-kalkulaatori abil, kui mainida mõnd.

Küsimus on, et kui kokkuleplased ise oma pattu üles ei tunnista, pole konkurentsiametil kuskilt kinni hakata ja kõik läheb vanaviisi edasi. Paremaid töömeetodeid on vaja, mitte käsi laiutada.

Kui keegi tahab väita, et Äripäev eksib, siis tasuks väitjal korraks mõelda kas või erialaliitudele, mis oma valdkonna huve kiivalt kaitsevad, ja kujutada ette, kuidas mis tahes alal tegutsevad ettevõtjad istuvad koosolekulaua taga, arutavad tulevikku ning siis, kui jutt toote või teenuse hinnani jõuab, sulevad kõik kui üks mees suud, sest konkurentsiseaduse järgi on see kõige magusam jututeema keelatud…

Tänane Äripäev toob lugejateni järjekordse juhtumi ja see ei ole jutt, mida naised saunas rääkisid: artikkel pakub konkurentsiametile pidepunkti kartellikokkuleppe tõestamiseks.

Eesti Kindlustusseltside Liidu liikmed, kes on turul omavahel konkurendid, on kokku leppinud, et maakleritasu peaksid maksma hoopis kliendid. Liidu juht Kristjan Niinemaa käis kartellile lobi tegemas ka maaklerite juures, kuid seltsid alahindasid maaklereid.

Mingi loogika ju seltside mõttel on: raha tuleb nii ehk teisiti kliendi taskust, olgu tegu netohinnastamise või senise praktikaga. Ja nagu igal asjal on netohinnastamiselgi omad plussid ja miinused nii seltsidele kui maakleritele. Kuid lõppkokkuvõttes kaotaks konkurents ning selle kaudu ka klient.

Optimal Kindlustusmaakleri tegevdirektori Tarmo Hillepi sõnul käib kogu tants uute seltside turult eemal hoidmiseks, lihtsaim viis on müügikanalite kokkutõmbamine maaklerite osas.

Niinemaa sõnul on turu toimimise põhimõtete muutmine pooltevaheliste aruteludeta mõeldamatu ja neist midagi kartellihõngulist välja imeda tõeline kunst.

Äripäeva meelest on kunst pigem mitte leida kartelli praegu kindlustuses toimuvast. Seltsid tüürivad sama olukorra poole, mis valitseb Soomes: turult on maaklerid sisuliselt välja tõrjutud ning eesotsas IFiga - kes meilgi üks eestvedaja - samasuguse kokkuleppe abil netohinnastamine seadusesse surutud. Toimetus ei taha, et võitlus ebaausa konkurentsi vastu kujuneb sama silmakirjalikuks kui valitsusliikmete kirikuskäik.

Autor: ÄP

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt