17. juuli 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Muusikapärlid Oistrahhi festivalil

Festivali kunstilise juhi Allar Kaasiku sõnul on seekordne rõhuasetus viiulimuusikal, mida tahetakse publikule pakkuda erinevates žanrites. "Festivali kava on koostatud nii, et seal leiduks midagi igale maitsele, ka ühe kontserdi raames," ütles Kaasik. "Ainus, mida me ei tee, on eksperimenteerimine ja ühepäevamuusika esitamine. Tahame pakkuda vaid püsivaid väärtusi muusikapärlite hulgast."

Festivalil saab kuulata tippviiuldajaid. David Oistrahh oli teatavasti Moskvas Tšaikovski-nimelise konkursi üks eestvedajaid paljude aastate jooksul. Sel festivalil esineb Pärnus kolm nimetatud konkursi võitjat. Avakontserdil saab Viktor Tretjakovi soleerimisel ja Neeme Järvi juhatusel kuulata Brahmsi viiulikontserti. Brahms oli Oistrahhi jaoks tähtis helilooja, kelle loomingut ta palju mängis, ja esimene teos, mis jäi Oistrahhil dirigeerimata, oli samuti Brahmsilt, kuna Oistrahh lahkus eelmisel õhtul enne kontserti, kus pidi esitusele tulema Brahmsi topeltkontsert viiulile ja tšellole orkestriga. 27. juulil saab seda Oistrahhi juubelifestivalil kuulata kahe Tšaikovski-nimelise konkursi võitja, Akiko Suwanai ja David Geringase esituses Paavo Järvi dirigeerimisel. Sellel kontserdil kõlab veel Brahmsi reekviem koos segakooriga Latvija.

Traditsiooni kohaselt raamivad festivali suured sümfooniakontserdid - sel aastal viis kontserti Pärnu kontserdimajas. Esinevad Peterburi festivaliorkester, üle-eestiline noorte sümfooniaorkester ja Läti riiklik sümfooniaorkester. Sümfooniakontsertide vahel on kammerkontserdid Eliisabeti kirikus.

20. juulil tuleb ettekandmisele vaheldusrikas kava XX sajandi muusikast. Esinevad Viktor Tretjakov ja tema abikaasa Natalia Lihhopoi, oboevirtuoos Kalev Kuljus, Marko Martin, Allar Kaasik, Antti Siirala ja Eesti noorte muusikute keelpillikvartett Prezioso. Ainsa sooloõhtu nimega "Öökontsert" annab Pärnu raekojas neljakordne rahvusvaheliste konkursside võitja Antti Siirala.

Festivali üllatusesineja on Slovakkia mustlasorkester Gypsy Devils koos kahe virtuoosse viiulimängijaga. Nende esituses saab kuulda klassikalise muusika töötlusi ja ehtsat mustlasmuusikat.

David Oistrahhi festivali kavades on alati olnud ka Eesti muusikat. Selles vallas väärib tähelepanu Iiri kvarteti kontsert 22. juulil. RTÉ Vanbrugh Quartet on kahel aastal esiettekandele toonud ühe Galina Grigorjeva kvarteti. Sel aastal on tulemas kolmas esiettekanne, millega jõuab lõpule Grigorjeva kvartetitsükkel "Ad infinitum".

25. juulil Tori Püha Jüri kirikus toimuva kontserdi kava on ainult Eesti muusikast, mida dirigeerivad Neeme Järvi suveakadeemia dirigendid. Kavas on Villem Reimanni "Dramaatiline süit", Urmas Sisaski flöödikontsert (solist Maarika Järvi) ja Helmut Rosenvaldi "Klassikaline sümfoonia". "Eesmärk on, et Eesti muusikat dirigeeriksid noored dirigendid, kel veel tulevik ees ja kes tutvustaksid meie muusikat ka maailmas." ütles Allar Kaasik. Kontsert on pühendatud Eesti Vabariigi 90. aastapäevale.

Festivali lõppkontsert on suur viiuligala. Solistidena astuvad üles Viktor Tretjakov, Lidia Mordkovitš, Natalia Lihhopoi, Kathy Kang ja David Geringas. Dirigeerib Neeme Järvi.

Autor: Kersti Inno

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt